IMF: Görüşmelerimiz uygun hızda devam edecek
IMF Dış İlişkiler Bölümü Direktörü Atkinson, Türkiye'deki IMF ekibinin buradaki yetkililerle uzun bir süredir bağlantı içinde olduklarını belirtti
İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) Dış İlişkiler Bölümü Direktörü Caroline Atkinson, Türkiye'deki IMF ekibinin, buradaki yetkililerle uzun bir süredir bağlantı içinde olduğunu ve görüşmelerin uygun bir hızda devam edeceğini düşündüğünü bildirdi.
Atkinson, global ekonomik kriz ve İstanbul'da yapılacak IMF ve Dünya Bankası yıllık toplantısına ilişkin konuları paylaşmak üzere düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, yıllık toplantıların dünyanın içinde bulunduğu krizden sürdürülebilir bir şekilde çıkmasını sağlayacak ekonomi politikalarının nasıl uygulanacağına ilişkin olduğunu belirterek, yıllık toplantılarda, IMF üyesi 186 ülkeden 13 bin katılımcı beklediklerini kaydetti.
Atkinson, "Tüm dünyanın gözleri İstanbul'da olacak ve bu Türkiye için önemli bir konu. Bu, küresel ekonomi için büyük ve önemli bir etkinlik" dedi.
Yaşanmakta olan krizin, ikinci bir "büyük bunalım" olmasından korkulduğunu, ancak kötü bir resesyon olduğuna giderek ikna olduklarını söyleyen Atkinson, krizin, global işbirliğinin ve koordinasyonun önemini de ortaya çıkardığını vurguladı.
Atkinson, krizin ilk iki aşamasının finansal ve ekonomik krizden oluştuğunu ve bu aşamalarda artık iyileşmenin başladığını belirterek, "Üçüncü aşamada sosyal kriz ve işsizlik krizi var. Tüm dünyada işsizlik oranı yüksek ve önümüzdeki aylarda da artmaya devam edebilir" diye konuştu.
Finans sektöründeki sorunların çözümlenmesinin önemine de işaret eden Atkinson, tüketicilere, hanehalklarına ve iş dünyasına borç verilebilmesi için güçlü bir finans sektörüne ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Atkinson, bu süreçte IMF'den daha etkin rol oynamasının istendiğini aktararak, "IMF'nin borç vermeye yönelik kaynakları 3 katına çıktı. 250 milyar dolarlık kaynağımız vardı. Bir yıl önce, bu rakamın yükseltilmesi konusunda bir fikir birliği yoktu. Nisan ayında G20 toplantısında böyle bir fikir birliği oluştu. IMF'nin borç vermesi ve yatırımlara yönlendirmesi için 500 milyarlık bir taahhüt aldık. Bu, kaynaklarımızı 750 milyar dolara çıkaracak" diye konuştu.
Türkiye-IMF anlaşması
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Atkinson, yıllık toplantılar sırasında Türkiye ile bir anlaşma imzalanması olasılığına ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye'deki IMF ekibi, buradaki yetkililerle uzun bir süredir bağlantı içinde. Arada güçlü bir ortaklık var. Görüşmelerin uygun bir hızda devam edeceğini düşünüyorum" dedi.
Atkinson, yetkililerle çeşitli vesilelerle bir araya geldiklerini belirterek, "IMF programı olsa da olmasa da yetkililer, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlukları ele almanın önemine dikkat çektiler ve bir mali program üzerine çalışıyorlar" diye konuştu.
IMF Türkiye Temsilcisi Hüseyin Samei de, "Görüşmelerin sonuçlanması, teknik ekiple yetkililer arasındaki görüşmeleri gerektiriyor. Teknik ekip, yıllık toplantılara katılmıyor" dedi.
Teknik ekibin yıllık toplantılar sırasında Türkiye'ye gelmesinin mümkün olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Atkinson, bunun her zaman mümkün olduğunu söyledi.