”IMF konusunda önemli bir mesafe kat edildi”

Bakan Şimşek, bu sabah düzenlediği "Ekonomi Değerlendirme" toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - IMF'yle görüşmelerin ülke menfaatlerine uygun olarak sürdürüldüğünü kaydeden Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Çok önemli bir mesafe  kat edildi, alınması gereken tedbirlerin miktarı üzerinde de anlaşmaya aşağı  yukarı varılmış durumda" dedi.

Şimşek, Hazine Müsteşarlığında düzenlediği "Ekonomi Değerlendirme" Toplantısında, gazetecilerin IMF ile yürütülmekte olan görüşmelere ilişkin sorularını da yanıtladı.

Şimşek, içeriğe ilişkin çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

"Gelişme ve bütçe imkanlarına göre yeni tedbirler alacağız"

Dünyanın çok zorlu bir süreçten geçtiğini, şu ana kadar yaklaşık 6,5 trilyon dolarlık önlem paketleri açıklandığını belirten Şimşek, Türkiye'de de çeşitli tedbirlerin alındığını söyledi.

Ülkelerin etkilenme oranlarının açıkladıkları paketlerin büyüklüğüyle orantılı olmadığına dikkat çeken Şimşek, "Ülkelerin etkilenme düzeyleri, krizin başlangıç noktasındaki temel makro ekonomik dengeleriyle ilişkili. Aynı zamanda da o ülkedeki bankacılık sisteminin sorunlu olup olmadığıyla ilişkili. Alınan tedbirlerin büyüklüğünden çok etkin olup olmadıkları, belli bir hedefe yönelik olup olmadıkları son derece önemli" dedi.

Bakan Şimşek, ülkelerin alacakları tedbirlerin imkanlarıyla sınırlı olduğuna da işaret etti.

Türkiye'nin rezervi çok yüksek, rezerv para birimi olan bir ülke olmadığını vurgulayan Şimşek, bu anlamda alınacak önlemlerin de bir sınırı bulunduğunu, ama ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerin etkinliğinin piyasadaki fiyatlamalardan  anlaşılabileceğini söyledi. Şimşek, gerek faizin mevcut seviyesi gerek diğer göstergeler itibariyle bakıldığında bu tedbirlerin etkin olduğunun görüldüğünü belirtti.

"Başından beri söylediğim gibi Türkiye bu krize bağışık değil" diyen Şimşek, krizin etkilerini minimize etmek için uzun bir tedbirler listesinin uygulamaya konulduğunu ve bu tedbirlerin ülkenin imkanları çerçevesinde değerlendirildiğinde etkin olduğunu yineledi.

Şimşek, "Önümüzdeki dönemde de gelişmelere göre ve bütçe imkanlarına göre yeni tedbirler alacağız" diye konuştu.