IMF'ten öğüt: Teftişleri sık ve davetsiz yap

28 Şubatçıların malvarlıklarını büyüteç altına alan Mali Suçlar Araştırma Kurumu'na IMF'den bir dizi öğüt geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Uluslararası Para Fonu (IMF), Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) kara para aklama ile terörizmin finansmanının önlenmesi konusunda eksiklikleri bulunduğunu savundu. 
 
IMF'nin geçtiğimiz günlerde yayımlanan "Turkey: Financial System Stability Assesment" (Türkiye: Finansal Sistem İstikrar Değerlendirmesi) raporunda birkaç paragrafla, Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve eski MGK Üyesi Tahsin Şahinkaya'nın malvarlıklarını kılı kırk yararak araştıran, üzerine "şüpheli para hareketi" notları düşen, şu anda da 28 Şubatçıların malvarlıkları üzerinde çalışan MASAK'a da değinildi. MASAK adı raporun "Finansal Sektör Gözetimi" bölümünde şöyle geçti: 
 
"-Bankacılık: Kara Para Önlemeyle ilgili yerinde teftiş süreci de güçlendirilmeli. Şu anda Kara Paranın Önlenmesi konularının bankacılık denetiminde önemli bir ağırlığı yok. Türkiye'nin Finansal İstihbarat Birimi olan Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) adına yapılan teftişler, daha sık ve davetsiz şekilde olmalı. Bu BDDK kadrosu için Kara Paranın Önlenmesi konularında eğitimin artırılmasını ve MASAK'ın sürecin nitelik ve sıklığını sağlamak için harekete geçmesini gerektirir
 
-Sigorta: Finansal sektör için, ilgili Kara Paranın Önlenmesi/Terörizmin Finansmanının Önlenmesi düzenleme çerçevesinin yasalaştırılmasına karşın, mevzuatın sigorta sektörüyle ilgili özel yönlerinde muğlâklık var. Sigorta Denetleme Kurulu ülkede sigorta şirketlerinin yerinde denetlenmesini yürütmede gerekli teknik uzmanlığa sahip tek kamu kuruluşu olsa da MASAK, bu uzmanlıktan etkin biçimde yararlanmadı. 
 
-Kara Para Aklama ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele: 1997'den 2006'ya kadar MASAK'ın Cumhuriyet Savcılarına yönlendirdiği tüm Para Aklama davalarının yüzde 13'ü gayrımenkul alımlarını içeriyordu. Ancak emlak ofisleri tarafından MASAK'a o ana değin iletilmiş bir ‘şüpheli işlem bildirimi' yoktu. Emlak ofisleriyle ilgili Kara Para Aklama/Terörizmin Finansmanının Önlenmesi çerçevesinin güçlendirilmesi konusunda bir dizi adım atılmıştı. Bu devam etmekle birlikte söz konusu sektördeki Kara Paranın Önlenmesi/Terörizmin Finansmanıyla Mücadele gereksinimleriyle ilgili çok düşük farkındalık ve uygulamadaki yetersizlik, sektörü potansiyel Para Aklama ve Terörizmin Finansmanı etkinliklerine kısmen hassas kılıyor."