İMKB, anonim şirket oluyor

SPK Başkanı Akgiray, İMKB'nin anonim şirket olması için Ekim ayında düğmeye basılacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) anonim şirket gibi olacağını belirtti.

Akgiray, İMKB varant pazarının açılması dolayısıyla düzenlenen toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Varant pazarına ilişkin yapılması beklenen düzenlemeler konusunda Akgiray, "Ben problem görmüyorum. Düzenlemeler geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Akgiray, bir gazetecinin, Borsa'da işlem yasağı bulunanlara yeniden işlem yapma hakkı verilmesine ilişkin sorusu üzerine, bunun bir af olmadığının altını çizdi.

Bu kişilerle ilgili mahkeme sürecinin sürdüğünü belirten Akgiray, şunları kaydetti:

"Suçları varsa mahkeme tabii ki takdir edecek. İşlem yasağını kaldırıyoruz. Ben Vedat'a işlem yasağı koyuyorum, Vedat gidiyor Ahmet ile anlaşıyor. Onun üzerinden işlemlerini yapıyor zaten. Dolayısıyla Ahmet kim bilmiyorum, bir sürü Ahmetler çıkıyor. Ama patron Vedat. Bunu ben engelleyemiyorsam 'Vedat'a işlem yasağı var' demenin bir anlamı, etkisi var mı? İşlem hacmine etkisi olacağını sanmıyorum. Bazı piyasalarda bir düzene alışıyoruz bunu hiç sorgulamıyoruz. Bu işten bir sonuç alınıyor mu ara sıra sorgulamak lazım. Borsa açıldığından beri manipülasyon var, engelleyebildik mi? Hayır. Önemli düzeyde mi? Hayır. Ama çok konuşulan bir düzeyde. Bu gündemden çıksın diyoruz."

İMKB kotundan çıkmak isteyen şirketlerin önünü açan düzenlemeye ilişkin de Akgiray, şunları söyledi:

"Bu, İMKB'nin yürüteceği bir süreç. Biz sadece yolu açtık. İMKB şu anda herhangi bir gerekçeyle herhangi bir şirketi kottan çıkarabilir, buna yetkisi var. Çıkmak isteyenin ticari kararıdır aslında. Yatırımcıyı mağdur etmeden çıkmasını tatlı hale getirmek durumundayız. Yani çıkarken şirket mağdur olmasın ama yatırımcı da mağdur olmasın. Dolayısıyla biraz karmaşık görünen bir formül geliştirdik. İlla ki beğenmeyen olacaktır. Borsa'ya girmek çok kolay iş değil, çıkmayı iki kere düşünmek gerekir."

Vedat Akgiray, İMKB durumuna ilişkin bir soruyu da şöyle yanıtladı:

"Ekim ayında o iş hallolacak gibi düşünüyoruz. Meclis tekrar açılsın. İMKB anonim şirket gibi olacak. Ondan sonraki adım özelleştirme olabilir de olmayabilir de. O çok önemli değil. Sonuçta milli servettir, hızlı karar vermek olmaz. Yürüyebileceği doğru kanala kavuşsun sonra bakarız."

Bu konularda ilginizi çekebilir