İMKB, AŞ'ye dönüştürülmeli

Erkan, İMKB'nin yönetim yapısıyla ilgili değişikliğin piyasa işleyişine çok etki etmeyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'nin kanun değişikliği ya da kanun hükmünde kararname ile A.Ş'ye dönüştürülmesi ve bunun da siyasi irade tarafından yapılması gerektiğini belirterek, İMKB yönetimine ilişkin değişikliği, bu sürece hakim olmak amacıyla atılmış bir adım olarak değerlendirdi.

Erkan, Global Girişimcilik Haftası nedeniyle İMKB'de düzenlenen gong töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İMKB yönetimine ilişkin değişiklik konusundaki soru üzerine Erkan, bunun, İMKB'nin hukuki statüsünün netleştirilmesi yönünde atılmış bir adım olduğunu kaydederek, bu netleşmenin eksikliği nedeniyle İMKB'nin tabi olduğu bazı kısıtların yatırım ve satın almaları zorlaştırdığını söyledi.

Erkan, şöyle devam etti:

"Siyasi irade de bu konuda adım atmak istiyor. Bunun ilk adımı olarak da yönetim yapısında bir değişikliğe gidiyorlar. Eskiden kamu 5 üyeden 2'sini atarken, şimdi 7 üyeden 4'ünü atayacak. Bu yeni düzenlemeyle bütün görevleri 31 Aralık itibariyle bitiriyorlar. Mevcut yönetim kurulu üyeleri, ben dahil olmak üzere yeniden seçilebilir, yeniden atanabilir durumdayız. Bu tamamen buranın geleceğine, hukuki statüsünün netleştirilmesine ilişkin bir düzenleme. Bunun gerisi gelecektir çünkü bu yeterli bir düzenleme değil. Yine bir kanun değişikliği ya da kanun hükmünde kararname ile buranın anonim şirkete dönüştürülmesi gerekir. Bu dönüşümü ne buranın yönetim kurulu, ne de genel kurulu yapabilir. O düzenlemenin siyasi irade tarafından yapılması lazım. Bu sürece hakim olmak amacıyla atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum."

Bu gelişmenin piyasa işleyişine çok etki etmeyeceği görüşünü dile getiren Erkan, kamunun belirleyeceği dışında genel kurul tarafından seçilecek 3 üyenin, muhtemel sermaye piyasası tecrübesi eksikliğini dolduracağı yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir