İMKB'ye 1 milyon $ getiren, yıl sonunda 1.52 milyon $ kazandı

Borsa'daki rekor artışa karşılık kurlardaki düşüş, sıcak paranın Türkiye piyasasındaki getirisini daha da büyüttü. Bir yıl boyunca Borsa'da çevrilen 1 milyon dolar, 1 milyon 524,8 bin dolara; 1 milyon Euro ise 1 milyon 530,7 bin euroya yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Naki BAKIR
 
ANKARA - Türkiye'ye parayla para kazanmak için gelen sıcak para 2012 yılında da Borsa'da "tatlı kar" elde etti. 
2012 yılında başlıca finansal yatırım araçları içinde en yüksek getiri, açık farkla Borsa'dan elde edilirken, kurlarda yaşanan gerileme nedeniyle dövize yatırım yapan yurttaşlar zarara uğradı. Kurlardaki gerileme, yabancıların getirerek TL araçlara yatırdığı dolar ve euro cinsi "sıcak para" fonların getirisini ise rekor düzeylere taşıdı. Başka deyişle yoğun sıcak para girişleri sonucu Borsa'da yaşanan rekor yükselişe karşılık kurlardaki düşüş, sıcak paranın Türkiye piyasasındaki getirisini katladı. Borsa'da tutulan dolar fonları bir yılda dolar cinsinden yüzde 52.5, Euro fonlar da Euro cinsinden yüzde 53.1 kazandı. 
 
Başlıca finansal araçlarının getirisi
 
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, 2012 yılında yıllık bazda İMKB'nin nominal getirisi yüzde 45.77 olurken, mevduattan da yüzde 7.1 nominal getiri elde edildi, buna karşılık külçe altın yüzde 1.91,  dolar yüzde 4.4, euro ise yüzde 4.77 geriledi.   
Yıllık nominal getiriler, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 2.45 olan yıllık enflasyonla indirgendiğinde, 2012'da Borsa'nın yıllık reel getirisi yüzde 42.28, olarak bulundu. ÜFE ile indirgendiğinde mevduatta da reel bazda yüzde 4.54 oranında reel getiri elde edilirken, doların reel olarak yüzde 6.69, Euro'nun yüzde 7.05,  altının da yüzde 4.26 zarar ettirdiği hesaplandı. 2012'de tüketici fiyatları (TÜFE) bazında yüzde 6.16 olarak gerçekleşen yıllık enflasyona göre yapılan hesaplamada ise Borsa'da yıllık yüzde 37.31, mevduatta yüzde 0.89 oranında bir reel getiri olduğu; reel bazda doların yüzde 9.95, Euro'nun yüzde 10.30; altının yüzde 7.6 zarara uğrattığı belirlendi. 
 
finansal_araclarin_getirisi_2013.jpg
 
Sıcak paraya rekor kazanç
 
[PAGE]
 
Sıcak paraya rekor kazanç
 
Sıcak para olarak getirilerek, yüksek getirili TL araçlarda tutulan dolar ve euro cinsi fonların bu dövizler cinsinden değeri geçen yıl hızla büyüdü. Yabancıların, başka piyasalarda 10 yılda elde edilemeyecekleri getirileri, Türkiye'de bir yılda elde ettikleri dikkati çekti.
Yıllık bazda Borsa'nın nominal getirisi yüzde 45.8'e ulaşırken, dolar kurunda yıllık yüzde 4.4 düşüş yaşanması, 2012 yılında İMKB'de tutulan dolar cinsi fonların yıllık nominal getirisini yüzde 52.5'e yükseltti.  Külçe altın fiyatı yıllık bazda yüzde 1.9 gerilerken, kurdaki düşüşe bağlı olarak altında tutulan dolar fonları dolar cinsinden yüzde 2.6 getiri sağladı. Yıllık getirisi yüzde 7.1 olan mevduatın dolar cinsinden getirisi de yüzde 12 olarak gerçekleşti. Başka deyişle dolar getirip mevduata yatıranlar bu fonlarını bir yılda dolar cinsinden yüzde 12 büyüttü. 
Buna göre sıcak para getirenlerin 2012 yılında Borsa'da çevirdiği 1 milyon dolarlık fon 1 milyon 524 bin 797 dolara ulaştı. Aynı büyüklükteki fonun külçe altında tutulduğu varsayıldığında bir yılda 1 milyon 26 bin 46 dolara, mevduatta da 1 milyon 120 bin 293 dolara ulaştığı hesaplandı.
Euro kurundaki düşüşün daha hızlı olması nedeniyle euro cinsi fonların getirisi daha da yüksek çıktı. Borsa'da değerlendirilen Euro fonların yıllık getirisi yüzde 53.1'e ulaştı. Altında değerlendirilen fonların euro cinsinden getirisi yüzde 3, bir yıl boyunca TL mevduatla çevrilen fonların bir yılın sonunda yeniden euroya çevrilmesi durumunda elde edilecek getiri de Euro cinsinden yüzde 12.5 olarak bulundu. Geçen yıl 1 milyon euro tutarındaki fonun değeri Borsa'da 1 milyon 530 bin 715 euroya, altında 1 milyon 30 bin 33 euroya, mevduatta 1 milyon 124 bin 646 Euro'ya yükseldiği belirlendi. 
 
sicak_paranin_getirisi_2013.jpg
 
 
2013'te ne olur?
 
Türkiye'ye gelen sıcak para, bir yandan döviz arzını artırarak kurları düşürürken, aynı zamanda yatırım yaptığı Borsa ve diğer araçları hızla değerlendirerek, kendi karlılığını yaratıyor. Yabancı yatırımcılar TL araçlarda belli bir karlılık düzeyi oluştuğunda, pozisyon değiştirme yoluyla bu karını realize ediliyor. Sıcak paranın piyasadan çekilmesi, Borsa'da düşüşe ve kurlarda yükselmeye yol açarken, bu ortam da yeniden sıcak para girişleri için uygun zamanlama anlamına geliyor. Yeni girişlerle ise göstergeler tersine dönüyor. Sıcak paracılar bu döngüde, piyasayı kontrollü biçimde yönetirken, dönemsel pozisyon değiştirmelerle karlılığını süreğen hale getiriyor. 
 
Ekonomide yavaşlamanın damgasını vurduğu 2012 yılının özellikle ikinci yarısında Türkiye'ye yoğun bir sıcak para girişi yaşandığı görülüyor. Krizdeki gelişmiş ülkelerin aldığı parasal genişleme önlemleri sonucu oluşan küresel likidite fazlası ve rating kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu "yatırım yapılabilir ülke" düzeyine yükseltmesinin de etkisiyle Türkiye'ye yönelik sıcak para akımlarının 2013 yılında da sürmesi bekleniyor. Sıcak para girişleriyle kurların düşmesi-TL'nin aşırı değerlenmesinin, Türkiye'ye ithalat patlaması yoluyla rekor düzeyde bir dış ticaret ve cari işlemler açığı faturası çıkarabileceği belirtiliyor.