İnce, 3 bakanı savcılığa şikayet etti

İnce, Bakanlar İsmet Yılmaz, İdris Naim Şahin ve Erdoğan Bayraktar hakkında, "görevi ihmal" gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında, "görevi ihmal" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

İnce'nin, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı suç duyurusu dilekçesinde, uzun zamandan beri devam eden terör olaylarına rağmen özellikle yerleşik karakollara ilişkin tedbir alınmadığının, Mehmetçiklerin şehit edilebilmeleri için her türlü zafiyetin kamu eliyle hazırlandığının görüldüğü savunuldu.

Yerleşik karakolların, güvenli koruma bir yana neredeyse açık hedef zafiyeti sağladığının vahim örneklerle anlaşılmasına rağmen, teknik ve fiziki önlemlerin alınmadığı öne sürüldü.

Dilekçede sabit karakolların, değişen koşullar ve gelişen silah teknolojilerine uygun olarak yeniden konuşlandırılması gerekirken bu yönde neredeyse hiçbir önlem alınmayarak, Mehmetçiklerin şehit olmalarına sebebiyet verildiği iddia edilerek, şöyle denildi:
"Derme çatma birer barakadan ibaret bu karakollarla bırakınız ülke güvenliğini sağlamayı, Mehmetçiklerimizin bile güvenliğinin sağlanamadığını Milli Savunma Bakanlığı dışında herkes bilmektedir. Hakkari'de 8 şehit verilen Geçimli Karakolu, teröristlerin geçiş yolları üzerine kurulmuş ve bir harabeden ibarettir. Mehmetçiklerin her an şehit olmalarına sebebiyet verebilecek bir saldırıya uğrayabileceklerinin öngörülemeyeceğini hiç kimse söyleyemez. Bu durumda güvenlik kuvvetlerimizin şehit olmaya sürüklendikleri açıktır. O halde böylesi bir durumun hukuki sonuçlarının olması hukuk devletinin gereğidir."

Dilekçede, devletin, tüm asli fonksiyonlarıyla anayasal düzeni korumak ve yurttaşların haklarını eksiksiz, ödünsüz kullanabilmeleri için gerekli her türlü teknik, fenni, inşai, maddi tedbiri almak zorunluluğunda olduğu vurgulandı. Devletin, bu sorumluluğundan, gerekçe uydurarak kaçamayacağı ifade edilerek, "Yasaların siyasal iktidardan, ilgili ve bağlı bakanlardan beklediği hamasi nutuklar atmak değildir. Görev, yetki ve sorumluluklarının işletilmemesi hem hukuksal hem de siyasal sorumluluklarını gerektirir. Tüm bu sebeplerle görevinin gereklerini yerine getirmeyen ve bu suretle de kamunun mağduriyetine sebebiyet veren şüphelilerin, atılı fiili işledikleri, bir diğer anlatımla atılı suçun unsurlarının oluştuğu açıktır. Bu nedenle, şüpheliler hakkında kamu davası açılarak eylemlerine uyan ceza hükmü ile cezalandırılması gerekmektedir" denildi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir