İncirlik kapatılmayacak ama yetki Türkiye'de

İncirlik konusunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan benzer açıklamalar geldi: Şu an kapatılmayacak ama yetki Türkiye'de.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İncirlik'teki ABD üssünün kapatılıp kapatılmayacağına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Kritik konu, iki bakana bir kez daha soruldu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'tan benzer açıklamalar geldi: Şu an kapatılmayacak ama yetki Türkiye'de.

New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik Üssü tartışmalarına ilişkin, "Şu anda İncirlik Üssü'nün kapatılması gündemde değil ama özellikle DEAŞ için gelen ülkeler bu desteği vermeyecekse burada kalmasının bir anlamı da yok" dedi. Çavuşoğlu, "Halkımız bana göre haklı. Halkımızın ferasetine biz her zaman inanıyoruz. Sağduyulu bir şekilde sorguluyor; 'Biz burada şehit veriyoruz. Niye geldin, niye destek vermiyorsun?' Bu son derece haklı bir soru" diye konuştu.

Bakan Işık: İncirlik, bir NATO üssü değil

HaberTürk canlı yayınında İncirlik sorusunu yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise ABD'li yetkililerle konuştuklarını ve bütün hassasiyetleri ortaya koyduklarını belirtti. Bakan Işık, "İncirlik, bir NATO üssü değildir. Bunun herkes tarafından bilinmesi lazım. Türkiye'nin izni ile orada bulunuyorlar" ifadelerine yer verdi.

Türkiye'nin ABD ile de diğer koalisyon ülkeleriyle de görüşmelerini sürdürdüğüne işaret eden Işık, "Bu görüşmeler eğer Türkiye'nin çıkarlarını tehdit eder bir noktada cereyan eder ve bir sonuç alınamazsa o zaman Türkiye her türlü ihtimali değerlendirir. İncirlik'teki koalisyon güçlerinin varlığı DEAŞ'la mücadele dışında başka bir amaca yönelik bulunduruluyor kanaati oluşursa elbette gereği yapılır. Şu anda bunu söylemek için çok erken. Sonuçta biz bir ittifak içerisindeyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir