Indra ile ESA 5,4 milyon euroluk sözleşmeye imza attı

ESA, geleceğin radar sistemini tasarlaması ve prototipinin geliştirmesi için Indra'yı görevlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'de Devlet Hava Meydanları İşletmelerinin açtığı SMART ihalesini kazanarak mevcut radar sistemlerinin yenilenmesi konusunda faaliyet gösteren İspanya'nın Bilgi Teknolojileri şirketi Indra ile Avrupa Uzay Ajansı (ESA) arasında 5,4 milyon euro değerinde sözleşme imzalandı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, ESA'nın, Dünya'ya yakın nesnelerin tespit edilmesi amacına yönelik geleceğin radar sistemini tasarlaması ve prototipinin geliştirmesi için Indra'yı görevlendirdiği belirtilerek, Indra'nın aynı zamanda bu radar sisteminin nerede konumlandırılacağını belirleyeceği ve sistemi geliştireceği kaydedildi.

İki kuruluş arasında imzalanan 3 ayrı sözleşmenin toplam tutarının 5,4 milyon euro olarak hesaplandığı dile getirilen açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Sözleşmeler Indra'nın ESA tarafından desteklenen 'Uzayda Durumsal Farkındalık (SSA)' projesinin hazırlık aşamasındaki rolünü de güçlendiriyor. Bu girişim ile uzay görevleri sırasında meydana gelebilecek manyetik fırtınalar ve meteor çarpışmaları durumunda uzay güvenliğinin artırılması hedefleniyor.

Gerçek bir senaryo içinde çalışacak olan prototip, Alçak Dünya Yörüngeleri (LEO) kapsamında, 200 ve 2000 kilometre yükseklik arasındaki nesneleri tespit edebilecek. Bu nedenle Indra bu mesafelerden çalışabilecek, en gelişmiş radar sistemlerinden birini tasarlayacak. Fizibilite çalışması ve testler 2012 yılına kadar tamamlanacak. Testlerin sonuçlarına göre Avrupa Uzay Ajansı (ESA) kesin tespit ağının temellerini atmış olacak. Ayrıca prototiple birlikte testler, ekipmanın yapısını ve miktarını tanımlayarak maliyetlerin hesaplanmasında da yardımcı olacak.

Diğer iki sözleşme ise radar sistem performansını öngörecek radar simülatörünün geliştirmesini kapsıyor ve nihai tasarımı optimize etmek için de kullanılacak. Indra ayrıca Avrupa için gelecek gözetleme radarlarının optimizasyonu için lokasyonlar da belirlemekte. Bu rapor aynı zamanda ESA'ya lokasyonların belirlenmesinde de yardımcı olacak."

Bu konularda ilginizi çekebilir