”İngiltere işadamlarına vizeyi kaldırmalı”

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Büyükekşi, İngiltere'nin vizesiz giriş konusunda öncülük etmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, İngiltere'nin, başta iş adamlarına olmak üzere vizesiz giriş konusunda kolaylık gösterip, öncülük etmesini istedi.

Büyükekşi, İngiltere-Türkiye İş Forumu'nda, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin son derece gelişmiş durumda olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin Gümrük Birliği sürecinde en büyük desteği İngiltere'nin verdiğini hatırlattı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin sadece ticaretle sınırlı olmadığını, iki ülkenin politik anlamda da son derece önemli ilişkilere sahip bulunduğunu belirten Büyükekşi, İngiltere ile Türkiye'nin doğrudan yatırımlar açısından da kuvvetli bağları bulunduğunu dile getirdi.

Büyükekşi, 2009 yılı ihracat rakamlarına göre Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında İngiltere'nin 4. sırada yer aldığını belirterek, bu yılın ilk 8 ayında ise İngiltere'nin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında 2. sıraya yükseldiğini kaydetti.

Dünyada yaşanan global krizin tüm dünya ticaretinde daralmaya yol açarken, Türkiye ile İngiltere arasındaki dış ticaretini de olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:

''İki ülke dış ticareti 2009 yılında 13.4 milyar dolardan, 9.4 milyar dolara geriledi. Ancak krizi geride bıraktık. İki ülke dış ticareti tekrar canlanıyor. 2010 yılı sonunda yaklaşık 11 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret hacmini yakalayabileceğimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. İngiltere ile 2023 yılında yaklaşık 20 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi öngörüyoruz. Bu pazardan büyük beklentilerimiz var.

"İşadamlarına vize kolaylığı istiyoruz"

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticarette çok büyük bir sıkıntı gözükmediğine işaret eden Büyükekşi, ''Ama vize konusunda bize de çok şikayet geliyor. Vize konusunun kolaylaştırılması konusunda gereken desteğin verilmesini istiyoruz. Türkiye, AB'ye girmek için tam üyelik müzakerelerine başlamış durumda ve Avrupa ekonomisinin en dinamik ülkelerinden bir tanesi. O yüzden bu ülkenin iş adamları vizeyi kendilerine psikolojik bir engel olarak görüyorlar. Bu konuda İngiltere'nin, Türkiye'de başta iş adamlarına olmak üzere bir kolaylık gösterip vizesiz girmesi konusunda öncülük etmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir