İngiltere'de pazar lideri Beko başbakanlık konutuna da girdi

Çakıroğlu, "Yaklaşık 7 milyar TL'lik ciromuzun yüzde 51'ini uluslararası pazarlardaki satışlarımızdan elde ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Leyla İLHAN

FARNBOROUGH - Tezgah altı buzdolabı satarak girdiği İngiltere pazarında 21. yılını kutlayan Beko, pazar payını yüzde 16'ya çıkararak buzdolabı, çamaşır makinesi ve solo fırın gruplarında pazar lideri oldu. Bugüne kadar İngiltere'de 15 milyon adet ürün satan ve birçok üründe rakiplerini geride bırakan Beko, İngiltere'de başbakanlık konutunun da tercihi oldu.

İngiltere pazarına girişinin 21. yılı ve markanın yurtdışı pazarlarda elde ettiği başarı nedeniyle İngiltere'nin Farnborough şehrinde düzenlenen etkinlikte konuşan Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı ve Arçelik AŞ Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, "Yaklaşık 7 milyar TL'lik ciromuzun yüzde 51'ini uluslararası pazarlardaki satışlarımızdan elde ediyoruz. Bu satışların en büyük kısmı uluslararası pazardaki ana markamız Beko ile gerçekleşti" dedi.

Türkiye'den sonra en büyük pazarlarının Birleşik Krallık olduğunu ifade eden Çakıroğlu şöyle konuştu: "Krizle beraber pazar payımızı artırdık. 2008- 2010 yılları arasında ciromuz yüzde 91 arttı, yüzde 7 olan toplam pazar payımız ise yüzde 16'ya yükseldi. Böylece ülkenin en hızlı büyüyen şirketi olduk." İngiltere'nin Avrupa'nın en rekabetçi pazarlarından biri olduğunu kaydeden Çakıroğlu, krizde hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünler piyasaya çıkararak pazar paylarını artırdıklarına işaret ederek, "Bulaşık makinesinde 2. sıradayız. Çamaşır makinelerinde pazar payımız yüzde 19.2. Rakiplerimizi geride bıraktık. Solo fırınlarda yüzde 16.8 ile birinciyiz. 2009 krizi sonrası dönemde ortaya çıkan fırsatları çok yakın çalışarak hızlı değerlendirmenin bir ödülünü aldık" dedi.

2010 yılında 2 milyon adet eşya satarak 309 milyon sterlinlik satış yaptıklarını söyleyen Çakıroğlu, Almanya'dan sonra Avrupa'nın en büyük ikinci pazarı konumunda olan İngiltere'nin yaklaşık pazar değerinin 3 milyar sterlin olduğunu söyledi.

10 marka ile 100'den fazla ülkede çalışıyor

Yaklaşık 19 bin çalışanı bulunan grubun Türkiye, Romanya, Rusya ve Çin'de 11 üretim tesisi ve 10 markasıyla 100'den fazla ülkede yer aldıklarını ifade eden Çakıroğlu, "2010 sonunda toplam 8.9 milyon adet Beko markalı ürünü tüketicilerle buluşturduk" dedi. Hedefte Hindistan ve Rusya var Yeni pazar araştırmalarını sürdüklerini belirten Çakıroğlu şöyle konuştu: "Öncelikli Rusya dahil Doğu Avrupa, Romanya, Afrika, Asya Pasifikte Hindistan'ı içerecek şekilde büyümeyi hedefliyoruz. Şu anda Hindistan için çamaşır ve bulaşık makinesi üretiyoruz ancak bunlar ufak miktarlar. Hindistan dünyanın en cazip ve zor pazarı. Şu anda bir markayı veya fabrika satın alma veya fabrika açma konusunda araştırmalar yapıyoruz.

Böyle bir niyetimiz var ancak kesinleşmiş bir durum yok. İngiltere benzeri bir hikaye yaratmak için ayrıca Avustralya’ya bakıyoruz. Latin Amerika da ciddi bir potansiyele sahip. Ancak öncelikle yakın coğrafyayı hedefliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir