”İnşaat sektöründe somut büyüme 2011-2012'de”
Soyak Holding inşaat sektöründe 2011-2012'den önce somut bir büyüme ve talep artışı beklemiyor.
İZMİR - Soyak Holding üst yöneticisi (CEO) Emre Çamlıbel, 2010 yılının inşaat sektörü açısından biraz daha toparlanma yılı olacağını belirterek, "2011, 2012'den önce somut büyüme, talep artışı görülmeyeceğini düşünüyoruz"dedi.
Çamlıbel, Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında, Soyak Yapı'nın İzmir'deki projelerini ve hedeflerini anlattı.
Soyak Siesta'nın 2. etabının yüzde 80'inin hızla satıldığını belirten Çamlıbel, bu ilgi karşısında 3. etap satışlarını da 6 ay öne çekerek 12 Mart'ta satışa sunacaklarını bildirdi. Çamlıbel, bu etaptaki konutların Mart 2012'de sahiplerine teslim edileceğini kaydederek, ilginin bekledikleri gibi olması durumunda 4. etabı da bu sene içinde satışa çıkarabileceklerini söyledi.
Bir kaç sene içinde İzmir'e yaptıkları yatırımın 1 milyar liraya ulaşacağını kaydeden Çamlıbel, "İzmir ile Ege ile öngörülerimiz çok olumlu"dedi.
İnşaat sektöründe durum
Çamlıbel, inşaat sektörünün sıkıntılı bir 2009 yılı yaşadığını belirterek, "2010 biraz daha toparlanma yılı olacak. 2011, 2012'den önce somut büyüme, talep artışı görülmeyeceğini düşünüyoruz"dedi.
Sektörde yüzde 1-2'lik büyüme öngördüklerini kaydeden Çamlıbel, şöyle konuştu:
"2009'un son üç ayında ruhsat alınan konut adedinde artış oldu. 2009'un 450 bin konut ruhsatıyla kapanmasını bekliyorduk, bu artışla rakam 500 bin oldu. 2010'da 550 bin konut ruhsatı bekliyoruz. Bu yıl gayrimenkulde, 2006 yılını yakalayacağımızı düşünüyoruz.
Türkiye'de konut sorunu var. Her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç var. Bunu yapabilecek ekipman, mühendislik teknolojisi var ama sorun finansman. Konut ihtiyacı olanların ancak yüzde 15'i konut alacak finansmana sahip. Türkiye'de tüm paydaşların üzerinde anlaşabileceği bir konut politikası gerekli. TOKİ, dar gelirli aileler için konut üretiyor ama bu yeterli olmuyor. Özel sektörü de bu platforma çekecek konut politikasına ihtiyaç var."
Çamlıbel, bir gazetecinin, Elazığ'daki depremi hatırlatarak, "İzmir'e özgü kent yenileme projeniz var mı"sorusu üzerine, "Türkiye'de 6 şiddetindeki depremde binada hasar olmaması, can kaybı, yaralı olmaması zor. 2 katlı, yığma binalardan oluşan konut stoğuna sahip Türkiye. Ancak, tek sorun şartnameye uygun inşa edilmeyen binalar değil. Enerji performansına uygun olmayan binalar da sorun. İzmir'de imarlı, altyapılı arsa sıkıntısı yaşanıyor. Bu anlamda uygun arsa bulursak İzmir'de yatırım yapmak istiyoruz"dedi.