”İnşallah istikrarlı bir Güney Kafkasya'ya kavuşuruz”

AKP'li Kınıklıoğlu, normalleşme süreciyle ilgili haberler çıktığından bu yana Karabağ sürecinde adımlar atıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - AK Parti Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı ve Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu, normalleşme süreciyle ilgili haberler çıktığından bu yana Karabağ sürecinde adımlar atıldığını ve tarafların ve Minsk sürecinin yoğunlaştığının görüldüğünü belirterek, "İnşallah Karabağ süreciyle bizim normalleşme sürecindeki paralellik olumlu bir şekilde gelişir ve Türkiye'nin arka bahçesi haline gelen istikrarlı bir Güney Kafkasya'ya kavuşuruz" dedi.

Kınıklıoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından, Conrad Otel'de düzenlenen "Türkiye-Ermenistan İlişkileri Çalıştayı"nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantının, "soykırım" toplantısı olmadığını belirten Kınıklıoğlu, "Burada kimse, 1915'te ne olup olmadığını, bunun nasıl tanımlanması gerektiğiyle ilgili bir toplantı yapmıyor. 'Çağdaş Türk-Ermeni ilişkileriyle ilgili hangi aşamadayız', 'bölgesel sorunlar nelerdir', 'Türkiye-Ermeni ilişkilerinde önümüzdeki süreçte bizi neler bekleyebilir', bunları konuşuyoruz" dedi.

Kınıklıoğlu, geçen yaz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan ziyaretinden sonra hükümetin normalleşme süreci başlattığını, 22 Nisan gecesi de İsviçre, Türkiye ve Ermenistan dışişleri bakanlıkları tarafından açıklanan, paraflanan belgeyle de böyle bir yol haritası olduğunu anlattı.

Ermeni düşünce kuruluşları, Ermeni sivil toplum örgütleri ve Türkiye'nin komşusu olan bu ülkeyi iyi tanımak, oradaki tartışmanın boyutlarını daha iyi anlamak, Türkiye'deki endişe ve düşünceleri muhataplara anlatabilmek için böyle toplantıları fırsat olarak gördüklerini ifade eden Kınıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Zaten bu toplantıya hem Ermenistan diasporasından, hem Azerbaycan kökenli bazı Türklerin katılımı, Türkiye'den hem resmi ve hem gayriresmi arkadaşlarımızın katılmasıyla, iki ülkenin aslında birbirini ne kadar az tanıdığını biraz da görmüş oluyoruz. Çünkü gelen sorulardan, tartışılan bazı konulardaki kullanılan ifadelerden zaman zaman birbirimizi ne kadar az tanıdığımızı anlıyoruz. Bu tür toplantıların daha sık yapılması lazım. Ama yine söylüyorum; toplantı 1915'teki olayları doğrudan tanımlamaya çalışan veya o konuyu ele alan bir toplantı değil. Biz, Türk-Ermeni ilişkilerini nasıl geliştirebiliriz, bunu yaparken Azerbaycan'ın rolü nedir, bölgedeki dinamikler nelerdir, bunları irdeliyoruz."

Kınıklıoğlu, bu tür toplantıların çok yararlı olduğunu düşündüğünü vurgulayarak, bu toplantının ardından Gürcistan ve Azerbaycan'dan da katılımcıların olduğu daha bölgesel bir platform sağlamanın, Türkiye açısından doğru olacağını söyledi.

Suat Kınıklıoğlu, "Türkiye, yakın çevresinin ve bu bölgenin en büyük ve en güçlü, bölgesine güç projekte edebilen ender ülkelerden bir tanesi. Bu ülkelerin hemen hemen hepsiyle çok iyi ilişkileri olan bir ülke, hem enerji hem ekonomik hem siyasi hem güvenlik ilişkileri olan bir ülke. Bu tür toplantıların İstanbul'da olmasından daha doğal bir şey olamaz" değerlendirmesinde bulundu.