İnsanlık suçu işliyorlar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Reyhanlı'daki saldırıyla ilgili, "Sanki bu olay, mülteciler tarafından yapılmış gibi kanaat uyandırmaya çalışanlar insanlık suçu işliyorlar" dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, temaslarda bulunmak üzere geldiği Almanya'nın başkenti Berlin'de gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu, "Sadece ve sadece hayatlarını kurtarmak için ülkemize sığınmış kişilere misafirimiz muamelesi yaparak, ki mezheplerine bakmadık, dinlerine bakmadık, etnisitelerine bakmadık, sadece mazlum olduklarına bakarak onları kabul ettik, kadınları, çocukları, yaşlıları tümden sanki bütün bu olayların müsebbibiymiş gibi gösterip onlara yönelik bir kışkırtma yapanlar, bunu yapan kim olursa olsun ister siyasetçi ister gazete köşe yazarı veya basın mensubu, isterse başka bir kişi olsun, insanlık suçu işlemektedir.

"Kimse daha sonucu belli olmamış, müsebbibinin kimler olduğu belli olmayan bir aşamada twitter üzerinden, değişik yollarla halkımızı mültecilere karşı kışkırtmak isteyenler belli mihraklara hizmet ediyorlar. Bu dahi Suriye rejimini savunan Türkiye'deki bazı uzantılarının ne kadar temel ahlaki değerlerden yoksun olduğunu ortaya koyuyor. Bu suçu işleyen kimse hesabını verir. Kim olursa olsun, ne gerekçeyle olursa, masum vatandaşlarımızın canına mal olan bir saldırıya karşı tepki gösteririz."

"Halkı mültecilere karşı kışkırtmaya çalışanların tutumlarında iyi niyet aramanın ya da masum bir gerekçe aramak mümkün olmadığının altını çizen Davutoğlu, "Ülkemize sığınan kim olursa olsun, ülkemizin misafiridir ve her türlü korumaya mazhardır" dedi.

Davutoğlu, halka çağrıda bulunarak bu tür kışkırtmalara karşı herkesin uyanık olmasını istedi.

Hiçbir şey karşılıksız kalmadı

Bakan Ahmet Davutoğlu, saldırıyla ilgili olarak, birçok unsurun provokatif yaklaşım içinde olabileceğini belirterek, herkesi sağduyulu olmaya çağırdı.

Davutoğlu, Reyhanlı saldırısı hakkında NATO'nun devreye girmesini isteyip istemeyeceklerinin sorulması üzerine "Şu anda böyle bir ihtiyaç yok" dedi.

Davutoğlu, saldırının zamanlamasıyla ilgili bir soruya cevap verirken de şunları söyledi: 
"Suriye konusu bir ivme kazandı. O ivmede belli bir çizgi var. Eli kana bulaşmış olmayanların bulunduğu bir siyasi süreci işaret ediyor. Bunun gidebileceği yeri tahmin ediyorsunuz. Yoğun bir diplomasi trafiği var. Bununla irtibat var mı? Tabii tüm bu olaylar irtibatlı olabilir. Mutlaka onunla ilişkilidir demiyorum. Ama bu zamanlama o açıdan anlamlı olabilir. Türkiye'yi birçok kereler taraf haline getirmeye çalışan çabalar oldu."

Sorumlular mutlaka yakalanır

Türkiye içinde bir terör faaliyeti olduğunu ifade eden Davutoğlu, Türkiye bunun araştırmasını yapar, değerlendirmesini yapar. Sonuçta o bulgular belli bir yere geldiğine kanaat getirdiğinde Türkiye sorumlularla ilgili gerekli adımları atar" dedi.

Sorumluların Türkiye içinde veya dışında olsa da yakalanacağını ifade eden Davutoğlu, Cilvegözü saldırısında olduğu gibi olayın faillerinin mutlaka yakalanacağını kaydederek, "Hiçbir şey karşılıksız kalmadı. Bu olayın da sorumluları yakalanır. İçeride de dışarıda da. İçerideyse ve dış irtibatlıysa o da yakalanır" diye konuştu.

Ek bazı kan testleri yapılacak

Davutoğlu, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin bulguları tespit etmek için yapılan kan testleri konusunda ise "Daha netleşmedi. Bir takım ilk verilere ulaşıldı. Sayın Başbakan da söyledi zaten. Ama daha emin olmak istiyoruz" dedi.

Nasıl daha emin olacakları sorulan Davutoğlu, "Türkiye içinde ve dışında ek bazı testler yapılacak" diye konuştu.

[PAGE]

Ergin: Bir yere sevketmek amacıyla...

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de Hatay'a gitmeden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada, Reyhanlı'daki patlamaların, Hatay insanını bir yere sevk etmek amacıyla gerçekleştirildiğini belirterek şöyle dedi:

"Hem Hataylı hem Reyhanlılı kardeşlerim, bu tertip girişimlerini algılayacak olgunlukta, basirette, ferasette. Geçtiğimiz 2 sene bunu çok güzel gösterdiler.

Bundan sonraki bu tür tertiplere karşı da gerekli sağduyuyla hareket edeceklerine inanıyorum."

Kılıçdaroğlu: Olayların üstesinden geleceğiz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, "Dün bütün koşullarda birliğimizi ve beraberliğimizi nasıl koruduysak, bugün de bazı sorumsuz, bozguncu tutum ve arayışlara rağmen dimdik ayakta durarak, dayanışma içinde bu olayların da üstesinden geleceğiz" değerlendirmesinde bulundu. 

CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada da Kılıçdaroğlu'nun patlamalar nedeniyle Manisa ve Bandırma'ya yapacağı gezileri iptal ettiği bildirildi. 

Bahçeli: Sınırlar tehdit altında

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de "Tüm gelişmeler göstermiştir ki Türkiye, sınırlarından kaynaklanan çok ciddi bir tehdidin altındadır" görüşünü savundu.

Demirtaş: Saldırıları kınıyoruz

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaları düzenleyenleri kınadı.