İnter Rao Ues, Türkiye'ye elektrik ihracatına başladı

Şirketin ithalatçı-ihracatçı alt kuruluşu TGR, Türkiye'ye saatte 12 milyon kilovat ve bir ayda da maksimum 30 megawatt'a kadar elektrik sağlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Birleşik Enerji (İNTER RAO UES) şirketinin ithalatçı-ihracatçı alt kuruluşu olarak Türkiye'de kurulan TGR enerji şirketinin, Türkiye'ye elektrik ithaline başladığı bildirildi.

Rus İtar-Tass ajansı, TGR şirketinin Türkiye'ye saatte 12 milyon kilovat ve bir ayda da maksimum 30 megawatt'a kadar elektrik sağlayacağını belirtti. Şirketin ilkbahar ve yaz aylarında Gürcistan, sonbahar ve kış aylarında da Rusya'daki elektriği Türkiye'ye ithal edeceği kaydedildi. Gürcistan'dan elektriğin, Batum'daki mevcut santralden Hopa'daki santrala aktarılacağı kaydedildi.

Türkiye, Rusya'dan elektrik almayı 24 Kasım 2008'de kararlaştırmış, TGR Enerji şirketi de Rus İnter RAO UES şirketine 2005 yılında katılmış, daha sonra Türkiye'de toptan elektrik satma hakkı almıştı.

Rusya'da boy gösteren iki dev enerji şirketi "RAO UES of Russia" ve Nükleer Enerji İdaresi'nin (Rosenergoatom) 60 ve yüzde 40'lık hissesiyle 1997 yılında kurulan İNTER RAO UES, 2005 sonundaki verilere göre Rusya'nın enerji çıktısının yüzde 70'ini karşılıyor. Aynı zamanda ülkedeki yüksek gerilim hatlarının da yüzde 96.1'inin de sahibi olan İNTER RAO UES şirketinin 2005 itibariyle yıllık satış kazancı, yaklaşık 23 milyar ruble (1 milyar 150 milyon TL) civarında.

Inter RAO UES'in 2005 itibariyle enerji ihraç ettiği ülkeleri yüzde 43 ile Finlandiya, yüzde 22 ile Beyaz Rusya, yüzde 13 ile Kazakistan, yüzde 5 ile Azerbaycan ve yüzde 4 ile Ermenistan izledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir