iOS 9 dün akşam yayınlandı

Apple dün akşam saatlerinde cihazlarına son güncellemesi olan iOS 9'u sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Apple'ın ilk olarak Haziran ayında gerçekleştirdiği WWDC etkinliğinde duyurulan iOS 9 güncellemesi dün akşam saatlerinde yayınlandı. Güncelleme ile birlikte iPhone ve iPad'lerde önemli değişiklikler oldu. Ayrıca iOS 9 ile pek çok güvenlik açığının da kapatıldığı öğrenildi.

Geliştirilmiş güvenlik

Fotoğraflarınız, belgeleriniz, mesajlarınız, mailleriniz gibi çeşitli bilgilerinizi koruyabilmeniz için, aygıtlarınızın ve Apple ID’nizin güvende olması çok önemlidir. iOS 9, aygıtlarınızı koruyan parolayı güçlendirerek ve başka kişilerin Apple ID hesabınıza yetkisiz erişmesini zorlaştırarak güvenliği bir adım öteye taşıyor. Bu yeni güvenlik özelliklerini kullanmak sizin için kolaylaşırken, kişisel bilgilerinize erişmek, diğer herkes için çok daha zorlaşacak.

Daha da uzun pil ömrü

iOS 9'da her gün yaptığınız işlerde daha fazla pil ömrüne sahip olmanız için, tüm işletim sistemi genelindeki uygulamalar ve temel teknolojiler, pil kullanımını mümkün olduğunca azaltacak şekilde daha verimli hale getirildi. Şimdi, ortam ışığı ve yakınlık sensörleri sayesinde, iPhone’unuz masaya yüz üstü koyulduğunu anlıyor ve bildirim geldiğinde bile ekranınızın açılmasını önlüyor. Ve yeni 'Düşük Güç' modu, pil ömrünü daha da uzatmanızı sağlıyor.

Yeni Siri ve arama özellikleri

Apple’ın akıllı asistanı Siri iOS 9’da daha akıllı hale geliyor. Siri, iOS 9’da yüzde 40 oranında daha hatasız yanıt verecek. Siri ve Spotlight arama özelliği bir araya gelecek ve iOS üzerindeki aramalarınıza dair tüm sonuçlar daha akıllı bir şekilde sonuçlandırılacak.

Haritalar uygulamasında toplu taşıma bilgisi (Transit View)

Apple, beklendiği üzere iOS 9 ile haritalar (Apple Maps) uygulamasına toplu taşıma bilgilerini de ekleyecek. ABD’nin çeşitli eyaletlerinde ve Avrupa ve Asya’nın belli başlı başkentlerinde kullanılabilecek olan bu özellikler metro ve otobüs gibi çeşitli seçenekleri birleştirerek önerilerde bulunabilecek.

Yeni News uygulaması

Yeni News (Haberler) uygulaması da iOS 9 yeniliklerinden biri. Bu uygulamayla Apple, haber uygulamalarını özellikle Flipboard’u hedef almış denilebilir. Haberlerin özel bir şekilde sunulduğu uygulamanın Facebook Instant Articles’a bir cevap olduğu bile söylenebilir.

Yeni not uygulaması

Apple nihayet not (notes) uygulamasında da güncellemeye gidiyor. Yeni uygulamaya fotoğraf/resim eklemek ve elle çizim yapabilmek ve bunları kolayca paylaşmak mümkün olacak. Safari’den, haritalar ve diğer uygulamalardan da not uygulamasına direkt içerik eklenebilecek.