Irak, yabancılarla petrol anlaşması yapmayacak

Irak Başbakanı, yabancı şirketlerin esareti altında kalmak istemediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Irak petrol yataklarının geliştirilmesi için bir daha yabancı şirketlerle anlaşma imzalama niyetlerinin olmadığını söyledi.

El Maliki, seçim propaganda çalışmaları çerçevesinde geçtiğimiz gün Basra şehrinde yandaşlarına yönelik yaptığı konuşmada, petrol yataklarının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl yapılan iki ihalede yabancı şirketlerle imzalanan anlaşmalar dışında, artık yabancı şirketlerle yeni anlaşmalar imzalama gibi bir niyetlerinin olmadığını dile getirdi.

El maliki, ayrıca yabancı şirketlerin esareti altında kalmak istemediklerini, bunun için de milli şirketleri geliştirme vaktinin geldiğini ve petrol yataklarının geliştirilmesinde Irak'ın milli şirketlerine güvenmek zorunda olduklarını söyledi.

Bu arada, Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, 2009'un Aralık ayında yaptığı bir açıklamada, petrol yataklarının geliştirilmesi için 3. bir ihale yapma gibi bir niyetlerinin olmadığını dile getirmişti.    

Irak, petrol yataklarının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl yaptığı ihaleler neticesinde imzaladığı anlaşmalarla önümüzdeki 7 yıl içerisinde günlük petrol üretimini 2 milyon 200 bin varilden 12 milyon varile çıkarmayı hedefliyor.

Bazı yorumcular, yabancı şirketlerin, yapılan petrol ihalelerinde Irak hükümetinin ağır şartlarını yeni petrol yataklarını geliştirmek işine katılma ümidiyle kabul ettiklerini ve El Maliki'nin bu açıklamalarından sonra bu şirketlerin hayal kırıklığı yaşayabileceğini ifade etti.

Irak'ın Petrol yataklarının geliştirilmesi için geçtiğimiz yıl yapmış olduğu ihalelerde, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ihale kazanan şirketlerin arasında yer aldı. TPAO, 12 Aralık 2009'da yapılan ikinci ihalede yüzde 10'luk bir hisseyle Rus Gazprom, Koreli Kogas ve Malezyalı Petronas şirketleriyle Bağdat'ın güneyinde yer alan Kut ilindeki Bedra petrol yataklarını geliştirme ihalesini kazandıktan sonra ve Irak hükümetiyle anlaşma imzaladı.

Irak, dünyanın en büyük 3. petrol rezervine sahip ve dünyada en fazla petrol üreten ülkeler sıralamasında 11. sırada yeralıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir