Irak'a son 3 günde 15 bin Suriyeli geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Suriye'den, son 3 günde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesine geçen sığınmacı sayısı 15 bine ulaştı.

Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle yaklaşık 3 yıldır Suriye'nin farklı bölgelerinden başta Türkiye, olmak üzere daha çok Lübnan ve Ürdün'e devam eden sığınmacı akını son günlerde Irak'a da yöneldi. Suriye'de Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Kamışlı, Afrin, Derik, Tel Hasıl, Tel Aren ve Kobani'de, Nusra Cephesi ile PYD arasındaki çatışmalardan, açlık ve yokluktan kaçanlar, Irak'a geçmeye çalışıyor.

Suriye ile Irak arasındaki Peşhabur Sınır Kapısı'ndan son 3 günde IKBY bölgesine geçiş yapanların sayısı 15 bini bulduğu belirtilirken, iç savaşın sürdüğü topraklardan kaçışın bundan sonra devam edeceği tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle Irak bölgesine alınan sığınmacılar, peşmergeler eşliğinde otobüslerle Duhok ve Erbil'e getiriliyor. Duhok'taki Domiz kampının dolması nedeniyle sığınmacılar artık Erbil'deki Kevırgosık Kampı'na alınıyor. Peşmergelerin güvenlik önlemlerini artırdığı kampta mobil hastane ve ambulanslarla, hastalara hizmet verilmeye çalışılıyor.

Kampın bulunduğu Hebat İlçe Kaymakamı Rızgar Mustafa, ilk gün 5 ikinci gün 7 ve üçüncü gün ise 3 bin olmak üzere toplamda 15 bin kişinin bölgelerine geldiğini belirten Mustafa, "Sürekli geçişler oluyor. Bu rakam çok daha artabilir. İnsanlar PYD ile El Nusra cephesi arasındaki savaştan korktukları için kaçıp buraya geliyor. Bunlar misafirlerimiz, eksiklikleri hızla tamamlayıp bu kampı daha yaşanır bir hale getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

"Can havliyle kendimizi Irak'a attık" 
Sığınmacılardan Ali Muhammed de 3 gün kapıda bekledikten sonra Irak'a geçtiğini belirterek, “İki aile aynı çadırda kalıyoruz. Sınır kapısından geçtiğimiz gün çok kalabalıktı. Hepimiz can havliyle kendimizi Irak topraklarına attık. Çünkü çok farklı şeyler anlatıldı. Nusra Cephesi'nin gelip bizleri asıp, keseceği söylendi. Biz de çok korktuk, çoluk, çocuğumuzu, kadınlarımızı düşünerek, Irak'a geçtik” dedi.

Bölgesel hükümetin yanı sıra çevredeki halk da elinden geldiğince Suriyeli mültecilerle ilgileniyor. 3 öğün yemek servisinin yapılmaya çalışıldığı kampa bölge halkı da kendi imkanlarına göre çeşitli gıda malzemelerini kampa getirerek sığınmacılara yardımcı olmaya çalışıyor.

"Ölüm ve açlık korkusu" 
Kuzey bölgedekilerin yanı sıra daha önce Halep, Şam gibi büyük şehirlerde yaşarken Irak'a geçenlerin her birinin yürek yakan hikayesi bulunuyor.

Diğer yerleşim birimlerine göre daha güvenli ve istikrarlı olduğu gerekçesiyle Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgeye geçen ancak burada da çatışmaların başlamasıyla, Irak'a geçmek zorunda kalan Suriyeliler, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

8 çocuğuyla Irak'a geçen Mamuse Abdurrahman, "El Nusra Cephesi'nin çok ağır silahlarla Kürt bölgesine saldırdığını duyduk. Biz de 2 grup arasındaki savaşta, onur ve haysiyetimizin elden gitmemesi için çareyi kaçmakta bulduk. Sadece savaş da değil. Açlık ve yokluk da büyük bir savaştır. Suriye'de insanların yaşayabileceği şartlar ve ortam kalmadı" diye konuştu.

Kampta kalan 17 yaşındaki Azize Cangir, birilerinin sürekli kendilerine "burun ve kulaklarınızı, başınızı kesecekler" uyarısında bulunulduğunu anlattı. Cangir, "Can havliyle kendimize buraya attık. Kapılarını bize açan IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye teşekkür ederiz" dedi. 

"Ağzındaki emzikle annesine yardım etmeye çalışıyor" 
Kamp şartları çocuklar için de çok ağır. Bu çocuklardan 6 yaşındaki Fatma Ekrem, 3 kardeşi ve babasının çamaşırlarını yıkayan annesine yardım etmeye çalışıyor. Ağzındaki emziğiyle dikkati çeken Fatma'nın babası Ekrem Ömer daha önce Şam'da taksi şoförlüğü yaptığını, savaştan sonra Kamışlı'ya geçtiğini anlattı.

Son dönemde Kamışlı'da da şartların kötüye gittiğini ifade eden Ömer, “Yiyecek lokma bulamaz hale geldik. Üstelik can güvenliğimiz yoktu. Patlama ve silah seslerinden uyuyamaz olduk. Bu nedenle kapılar açılır açılmaz kendimizi Irak'a attık” şeklinde konuştu.