Irak'ta güç kullanımına muhalefet etmiş

Bush'un anıları "Decision Points" adıyla yarın piyasaya çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Eski ABD Başkanı George Bush, Irak'ta güce başvurulmasını istemediğini ve Irak'a karşı savaşa hep muhalefet ettiğini savundu.

Beyaz Saray'dan ayrılmasından bu yana sessizliğini koruyan George Bush, anılarının yayımlanması dolayısıyla Amerikan NBC televizyonuna verdiği mülakatta, "Irak'a karşı güç kullanılmasına muhalefet ettim, şiddete başvurulmasından yana değildim" diye konuştu.

Karar Anları (Decision Points) adıyla çıkan kitabında, "Irak'a müdahalesini" anlatan Bush, diplomasiye hep şans tanımak istediğini ama nihayet 2003 yılında eski Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e karşı güce başvurulmasını onaylamak zorunda kaldığını belirtti.

Irak'a saldırma konusunda eski ABD Başkan yardımcısı Dick Cheney'nin etkisi altında kalıp kalmadığına ilişkin bir soruyu ise Bush, "Dick Cheney 'haydi saldıralım' dediyse bile, ilk önce 'hayır' dedim ama sonra saldırı konusunda nihai kararı ben verdim" diye cevapladı.

Kitabından bir sayfaya atıfta bulunan Bush, "Irak'ta, iddia edildiği gibi kitle imha silahı bulunmayışı en çok beni tiksindirdi ve çok öfkelendirdi" dedi.

Ülkesini Irak'a karşı savaşa soktuğu için ABD halkından özür dilemeyeceğini belirten Bush, "Çünkü kararım doğruydu, Saddamsız bir dünya daha iyi bir dünya" ifadelerini kullandı.

Bush, Irak'ın başkenti Bağdat'taki Ebu Garib Hapishanesi'ndeki tutuklulara yapılan işkence skandalı ile ilgili olarak ise "Olay ortaya çıkınca, dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld istifa etmeyi önerdi, onu görevden almam kamuoyuna güçlü bir mesaj verebilirdi, çok düşündüm ama onun yerini alacak kimse yoktu" dedi.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir