Irak'tan 'Türk askeri' açıklaması

Irak Büyükelçisi, Türk askerinin Musul operasyonunun bitmesinin ardından Başika'dan çekileceğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise Türk askerinin durumunun DEAŞ temizlendikten sonra oturup, değerlendirileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Irak Büyükelçisi Ubeydi, Türk askerinin Musul operasyonunun bitmesinin ardından Başika bölgesinden çekileceğini açıkladı.

Irak Büyükelçisi Salih El Ubeydi, 3 ay içerisinde Musul operasyonunun biteceğini belirterek Başika kampında bulunan Türk askerinin operasyonun tamamlanmasından sonra çekileceğini söyledi.

El Ubeydi, “Başika çözülürse diğer işbirlikleri de görüşülür. Türkiye'nin Irak topraklarında operasyon yapmasını beklemiyoruz” dedi.

Şengal’deki PKK varlığına ilişkin ise Ankara Büyükleçisi, “Terör örgütlerinin komşu ülkeleri tehdit etmesine izin vermeyeceğiz, PKK dahil yabancı gruplara izin yok” şeklinde konuştu.

Işık: DAEŞ temizlendikten sonra oturup, değerlendireceğiz

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bölgenin terör örgütü DAEŞ’ten temizlendikten sonra Başika konusunun değerlendirileceğini ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Fikri Işık, şöyle konuştu;

“Suriyelilerin kendi topraklarına dönmesi Türkiye’nin hedefidir. Harekatı yaptıktan sonra şehirlerin imarı, tekrar yaşanır hale getirilmesi için Türkiye büyük faaliyet yürütüyor. Bu çalışmalarda sivillerin de bulunması gerekiyor. Hukuki boşlukları dolduran bir düzenleme yapıldı. Ek görev tazminatının verilmesine yönelik düzenleme yapıldı.

Irak’a önemli bir ziyaret yaptık. Verimli bir ziyaret oldu. Başika Kampı da gündeme geldi. Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğü ve üniter yapısına saygılıdır. Irak ile hiçbir problemin olmasına Türkiye müsaade etmeyecek. Musul yakınlarında, Başika'da, Gedu üs bölgesinde Türk askerinin varlığı, Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi bir keyfiyet değildir, bir zorunluluktur. Bölgeden DEAŞ'ın temizlenmesi, sökülüp atılması, Musul'un tekrar güvenli bir şehir haline gelmesi Irak'ın güvenliği kadar Türkiye'nin güvenliği açışından da önemlidir.

700 üzerinde DAEŞ üyesi etkisiz hale getirildi. Kampın amacı öncelikle bölgenin DAEŞ’ten temizlenmesidir. DAEŞ temizlendikten sonra oturup, değerlendireceğiz. Konuyu dostane şekilde çözeceğiz."