İran doğalgaz bağlantı merkezi olacak

Oji, ülkesinin bölgesel bir “doğalgaz bağlantı merkezi” haline gelebileceğini ve son olarak Irak ve Türkiye’den doğalgaz nakli için izin aldıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN – İran Petrol Bakan Yardımcısı Cevat Oji, ülkesinin bölgesel bir “doğalgaz bağlantı merkezi” haline gelebileceğini ve son olarak Irak ve Türkiye’den doğalgaz nakli için izin aldıklarını belirtti.

İran’dan yayın yapan Press TV’ye göre, İran Petrol Bakan Yardımcısı Oji ikinci İran-Türkmenistan doğalgaz iletim hattının önümüzdeki dönemde devreye girmesiyle birlikte ülkesinin bölgesel bir “doğalgaz bağlantı merkezi” haline gelebileceğini bildirdi. Oji, ülke çapında bir büyüklüğe sahip olan ikinci kuzey - kuzeydoğu ve ikinci İran-Türkmenistan doğalgaz iletim hattından akım sağlandığında, İran doğalgaz ağının altı komşu ülkeyi bağlayabileceğini kaydetti. Ülkeleri Irak, Türkiye, Pakistan, Türkmenistan, Ermenistan ve Azerbaycan Cumhuriyeti olarak sayan Oji, Basra Körfezi kıyı ülkelerinin de buna katılabileceğini bildirdi.

İran Ulusal Gaz Şirketi Başkanı da olan Oji, İran’ın şu anda Türkmenistan, Azerbaycan ve diğer komşu ülkelerle doğalgaz takasına ya da bu ülkeler üzerinden doğalgaz nakletmeye hazır olduğunu belirtti. Press TV’ye göre İran Petrol Bakan Yardımcısı Oji, İran’ın son dönemde Irak ve Türkiye’den “gaz nakli” konusunda izin temin ettiğini ve İran’dan nakledilecek ya da İran üzerinden transit geçecek doğalgazın, tüketiciler ve bu enerjiden yararlanacak üreticiler için fizibl olduğunu öne sürdü.

Oji ikinci kuzey-kuzeydoğu gaz iletim hattı ve ikinci İran-Türkmenistan gaz iletim hattının yakın gelecekteki açılış törenlerine İran ve Türkmenistan devlet başkanlarının davet edildiğini belirtti.

Habere göre Miyami ve Sang Bast arasındaki kuzey - kuzeydoğu doğalgaz hattının ikinci aşaması 48 inç çapında 380 kilometre olacak. Hat günde 58 milyon metreküp doğalgaz iletecek. İran-Türkmenistan doğalgaz hattı ise 120 kilometre uzunluğunda olacak 48 inçlik boru kullanılacak. . Hat Şehit Haşeminejad Rafinerisi’nden Sang Bast’a uzayacak. Hat, İran’ın günlük doğalgaz nakliyat kapasitesinde 45 milyon metreküplük artış meydana getirecek.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir