İran, Türk şirketlerini yatırıma davet ediyor

İran İletişim Bakanı özelleşecek olan İran Telekomünikasyon şirketi için Türk şirketlerini yatırıma davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bakanlığının şehir içindeki raylı sistemleri inşa etmesi için kanunda değişiklik yapılması gerektiğini belirterek, bu düzenlemenin, herhangi bir mevzuat engeli olmaması için gündemde olduğunu söyledi.

İran İslam Cumhuriyeti İletişim ve Bilişim Bakanı Muhammed Süleymani, beraberindeki heyetle Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette, Ulaştırma Bakanlığına bağlı ve ilgili kuruluşların bürokratları da bulundu.

Yıldırım, ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısındaki konuşmasında, dost ve kardeş ülke İran'dan gelen heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek, İran ile iletişim alanında zor dönemlerde gerçekleştirdikleri ziyaretlerin, bu alanlarda işbirliğini geliştirdiğini ifade etti.

Hükümetleri döneminde İran'a yaptıkları ziyaretlerde, pek çok konuda bilgi alışverişinde bulunduğunu belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tüm bu temaslarımız çerçevesinde, Türkiye'nin Doğu ile Batı arasında köprü olması gibi İran'ın da Orta Doğu ve Uzak Doğu arasında köprü konumunda olması, aralarında derin tarihi ve kültürel bağlar olan ülkelerimiz arasındaki haberleşme bağlantılarının önemini artırmaktadır.

Kardeşim, dostum Sülaymani ve heyeti ile yapacağımız toplantıda, İran'ın Türkiye'nin haberleşme alanındaki tecrübelerinden yararlanmasının yanında ilgili kurumlarımız arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularını da ele alacağız. Bu zaptla iletişim alanındaki işbirliğinin somut zemine oturmasını sağlayacağız."

Türkiye'nin son 5 yılda bilgi teknolojileri alanında önemli bir aşama kaydettiğini belirten Yıldırım, geniş bant internet gelişiminde Türkiye'nin dünyada 13. Avrupa'da 5. sıraya yükseldiğini bildirdi.

İnternetin vatandaşın her türlü işlemini rahatça yapmasına imkan tanıdığına işaret eden Yıldırım, internet sayesinde zaman ve mekandan bağımsız olunduğunu ve ülkelerin refahının arttığını söyledi.

Yıldırım, meslektaşı Süleymani'nin, 2 gün sürecek ziyarette, çeşitli işletmeler ile ARGE kuruluşlarını ziyaret edeceğini belirtti.

Uzayda da işbirliği yapabiliriz

Yıldırım'a teşekkür eden İran İletişim ve Bilişim Bakanı Süleymani, İran ve Türkiye'nin bölgedeki iki güçlü ülke olduklarını ve çeşitli alanlarda işbirliklerini geliştirme yolunda adım attıklarını söyledi.

Bilgi teknolojilerinin yeni bir alan olduğunu belirten Süleymani, "İletişim sektöründe kullanılan cihazlar, İran'da rahat üretilebiliyor. Bu üreticiler, kalite ve fiyatta başka ülkelerle rekabet edebilirler. İran ve Türkiye'de iletişim sektöründe kullanılan cihazların üretiminde işbirliği yapabileceklerine inanıyorum"diye konuştu.

Ulaştırma Bakanı Yıldırım'ın bu yıl Şubat ayında İran'a yaptığı ziyareti hatırlatan Süleymani, bu ziyaretin işbirliğinin başlangıcı olduğunu ifade etti.

İran'ın "WIMAX"sisteminin kullanım iznini özel sektöre verdiğini, bunun için her ilde yatırımlar yapıldığını bildiren Süleymani, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna küçük işletmeler de yatırım yapabilir. Yatırım yapmak isteyenler öneride bulunabilir. Bizler, bu işbirliklerinin yapılmasını destekliyoruz. İran iletişim sektörü neredeyse tümüyle özel sektöre devredildi. İran Telekomünikasyon Şirketi tamamıyla özel sektöre devredilecek. Şirketin yüzde 30 hissesi özelleştirilmişti. Operatörün 70 milyon sabit ve mobil abonesi var. Data ve ADSL sistemlerini geliştirme yetkisi var. Türk şirketleri yatırıma davet ediyoruz."

Süleymani, iki ülkenin iletişim alanında ARGE çalışmaları yürütebileceklerine de işaret ederek, "Biz uzayda da işbirliği yapabiliriz"dedi.

Dünyanın bir değişim içinde olduğunu vurgulayan Süleymani, "Ülkelerin bu değişim içerisinde konumlarını belirlemesi gerekli. Artık İran ve Türkiye gibi büyük uluslar için gelişme kapısı sonuna kadar açılmıştır"diye konuştu.

Konuşmaların ardından iki bakan, mutabakat zaptını imzaladı.

Yasal düzenleme yapılacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

Yıldırım, "27 Ocak 2009'da Ankara'nın merkezindeki 25 baz istasyonu üzerinden yapılan tüm telefon görüşmelerinin dinlenildiğine"ilişkin haberlere yönelik bir soru üzerine, "Soruşturma kapsamında bu dokümanlar istenmiş. Yargıya intikal etmiş konu hakkında yorum yapmanın bir anlamı yok. Yargı kararına görevliler uymak zorunda, katılmayabilirler, ama uymak zorundalar. Eğer kanunlarda bir eksiklik varsa o da yasamanın, yani bizim işimiz"ifadelerini kullandı.

"Ankara'da inşaatı süren metroları Ulaştırma Bakanlığı mı tamamlayacak?"şeklindeki bir soru üzerine Yıldırım, Ankara Büyükşehir Belediyesinin inşaatı süren 4 metro projesi bulunduğunu, bunların bir kısmının tamamlanma aşamasında, bir kısmınınsa işin ortalarında olduğunu söyledi.

Ankara ve diğer illerdeki metro gibi büyük çaplı projelerin gecikmeden bitirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Yıldırım, bu çalışmalar için büyük kaynak gerektiğini söyledi.

Bu projelerin Ulaştırma Bakanlığınca tamamlanmasının gündeme geldiğini anımsatan Yıldırım, "Eğer Ulaştırma Bakanlığı, şehir içindeki raylı sistemleri de yapacaksa kanunda değişiklik yapılması gerekir. Bu düzenleme, herhangi bir mevzuat engeli olmasın diye gündemde"dedi.

Yıldırım, yasal düzenlemenin bu yıl sonuna kadar yapılacağını söyledi.

Metro, raylı sistem projelerinin büyükşehirlerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacağını belirten Yıldırım, projelerin maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu vurguladı.