”İran yaptırımları tereddütlere neden oluyor”

Bakan Babacan, "Türk bankaları tereddüt ediyor. Bazıları İran ile iş yapıyor, bazılarıysa ne yapacağına karar vermek için bekliyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "ABD ve AB'nin İran'a yönelik yaptırımlarının, Türk bankalarında İran ile iş yapma konusunda tereddütlere neden olduğunu" söyledi.

Washington'da yabancı basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, yaptırımlara rağmen, Türkiye'nin İran ile olan genel ticaretinin artmasını beklediğini belirtti.

AP'nin haberine göre, hükümetin, yaptırımlar karşısında alacakları kararları Türk bankalarının kendisine bıraktığını kaydeden Babacan, "Türk bankaları tereddüt ediyor. Bazıları İran ile iş yapıyor, bazılarıysa ne yapacağına karar vermek için bekliyor" diye konuştu.

Babacan, İran ile ticaretin petrol ve doğal gaz dışında makul bir hızda büyümesini beklediğini kaydetti.

Özellikle enerji sektöründe İran ile ticaretin önemini vurgulayan Babacan, Türkiye'nin İran'a ihracat hacmiyle, ABD'ye ihracat hacminin hemen hemen aynı düzeyde olduğunu belirtti.

Babacan, yaptırımların İran ekonomisini vurmakta olduğunu, ancak bunların, İran'ı nükleer programı üzerinde yeniden düşünmeye itip itmeyeceğinden şüphe duyduğunu ifade etti.

Bakan Babacan ayrıca, Türkiye olarak, Çin'in para biriminin değerini artırdığını görmek istediklerini, ancak bunun ancak Pekin ile görüşerek sağlanabileceğine inandıklarını söyledi.

Reuters'ın haberine göre, Babacan, "Daha güçlü bir Çin para birimi görmeyi çok isterdik, bu kesin. Ancak bu, Çinlilerle konuşarak yapılmalı. Baskı işe yaramaz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir