İran'a akaryakıt ambargosu

Vitol, Glencore ve Trafigura adlı üç enerji şirketi akaryakıt satışını durdurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LONDRA - İngiliz Financial Times gazetesi, dünyanın en büyük petrol şirketlerinin İran'a akaryakıt satmaktan vazgeçtiğini yazdı.
Financial Times, dışarıdan günde 130 bin varil yakıt alan Tahran'a bu miktarın yaklaşık yarısını sağlayan Vitol, Glencore ve Trafigura adlı üç enerji şirketinin akaryakıt satışını durdurduğunu belirtirken, "bunun yaptırım tehditlerinin ve Washington'un perde arkasında yürüttüğü çabaların bir sonucu olduğu" yorumunu yaptı.
İran'ın dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen, rafinelerin kötü durumda olması ve cömertçe sübvanse edilen benzine aşırı talep nedeniyle dışarıdan günde 130 bin varil yakıt aldığına dikkati çeken FT, üç enerji şirketinin "siyasi risk" nedeniyle satışı durduğunu kaydetti.
FT, İran'ın bunun üzerine Dubai ve Çin'deki küçük şirketlere yöneldiğini belirterek, "Amerikan olmayan şirketlerin İran'a benzin satışı yasal. Ancak Amerikan yönetimi, İran'ın nükleer silah peşinde olduğu gerekçesiyle bunu da yaptırımlar kapsamına almak istiyor. Petrol şirketleri ise konuyla ilgili yorum yapmak istemiyor" ifadesine yer verdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir