İran'ın Türkiye teklifi kabul görmedi

ABD ve AB, İran'ın nükleer programıyla ilgili müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönündeki teklifini, '5+1 grubuna mensup tüm ülkelerin seyahat düzenlemelerini tatmin etmediği' gerekçesiyle reddetti. AB'nin teklifi, Avusturya veya İsviçre.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON/BRÜKSEL - İran'ın, nükleer programla ilgili müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönündeki teklifi, ABD ve AB tarafından kabul görmüyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, İran ile ''5 artı 1'' grubu arasında yapılacak müzakerelerin ilk toplantısının Orta Avrupa'da bir yerde düzenlenmesi yönünde grup içinde genel bir uzlaşının olduğunu, ancak ikinci ya da sonraki bir devam toplantısının İstanbul'da yapılabileceğini söyledi. AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ise, müzakerelerin İstanbul'da yapılmasını öneren İran'a İsviçre veya Avusturya'yı teklif etti.

Crowley, günlük basın toplantısında konuyla ilgili sorular üzerine, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın, İran'a cevabında, müzakerelerin 5 Aralık'ta başlaması önerisini kabul ettiği ve yer olarak Cenevre ya da Viyana tercihini dile getirdiğini hatırlattı.

Müzakerelerde ele alınacak konuların başında İran'ın nükleer programının gelmesini beklediklerini kaydeden Crowley, yer konusunda henüz nihai kararın verilmediğini belirtti. Crowley, ''Neden Türkiye değil'' sorusuna, ''Bu konu, 5 artı 1 siyasi direktörleri arasında bu hafta içinde tartışılmıştı. İstanbul, ikinci ya da sonraki bir devam toplantısının mekanı hala olabilir, ancak genel uzlaşı, ilk toplantının Orta Avrupa'da bir yerde düzenlenmesi yönünde'' dedi.

5 + 1'in seyahat düzenlemelerini tatmin edecek mekan aranıyor

Gazetecilerin toplantının neden Türkiye'de düzenlenmesinin düşünülmediğine yönelik ısrarlı soruları üzerine Crowley, ''Daha önceki toplantı Cenevre'deydi. Burası, 5 artı 1 grubuna mensup tüm ülkelerin seyahat düzenlemelerini tatmin eden bir mekan gibi görünüyordu'' ifadesini kullandı. Crowley, ''İran'ın, Türkiye'yi önerdiğinin'' hatırlatılması üzerine, ''İran, toplantının düzenleneceği olası mekan olarak İstanbul'u teklif etti. Catherine Ashton'ın ofisi ise Avusturya ya da İsviçre tercihini dile getirdi. Buraların, ilk toplantı için daha uygun ve elverişli olacağını düşünüyoruz'' diye konuştu.

Crowley, ''ilk toplantının, Ashton ile (İran'ın nükleer başmüzakerecisi) Said Celili arasında bir hazırlık toplantısı mı yoksa 5 artı 1 ile Celili arasında mı olacağının'' sorulması üzerine de ''Beklentimiz, bu toplantının, Celili, AB Yüksek Temsilcisi Ashton ve 5 artı 1 ülkelerinin siyasi direktörleri arasında olacağı yönünde'' dedi.

Ashton'ın tercihi Orta Avrupa

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'yla (5 + 1) nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılmasını öneren İran'a İsviçre veya Avusturya'yı teklif etti.

İran'ın mektubuna cevap veren Ashton, müzakerelerin 5 Aralık'ta başlaması önerisini kabul etti ancak yer olarak İstanbul yerine Cenevre ya da Viyana'yı tercih ettiğini bildirdi.

Ashton'ın İran'ın nükleer başmüzakerecisi Said Celili'ye gönderdiği mektupta, tarafların kapsamlı görüş alışverişinde bulunabilmesi için müzakerelerin ilk turunun 3 gün sürmesi talep edildi.

BM Güvenlik Konseyi'nin ilave yaptırım kararının ardından uzun süre nükleer müzakereleri reddeden İran, ekim ayı başında ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya'dan oluşan 5 1 ülkeleriyle görüşmeleri yeniden başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir