İrlanda'yı kurtarmak için toplandılar

AB ekonomi ve maliye bakanları, 85 milyar euroluk kredi paketine onay verecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB ekonomi ve maliye bakanları, borç krizindeki İrlanda'yı kurtarmak için hazırlanan 85 milyar euroluk kredi paketine onay verme konusunu görüşmek üzere toplandı.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, bakanlardan, oybirliğiyle İrlanda'yı desteklemelerini istedi.

AB kaynakları, kurtarma paketi karşılığında uygulanacak istikrar programı konusunda İrlanda'yla AB Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası arasında 10 gündür süren müzakerelerde uzlaşma sağlanmasının ardından bakanların toplantıya çağrıldığını kaydetti.

IMF'nin de katkısıyla Euro Bölgesi'nde Yunanistan'ın ardından İrlanda'yı da kurtarmaya hazırlanan AB, ağır borç yükü ve yüksek bütçe açığına sahip Portekiz ve İspanya'nın da yardım istemesinden endişe ediyor.

Portekiz ve İspanya'nın da kervana katılması halinde, IMF'nin de desteğiyle euro Bölgesi'nin mayıs ayında oluşturduğu 750 milyar euroluk kurtarma fonunun yetersiz kalacağı belirtiliyor.

Mayıs ayında Yunanistan'ı 3 yıl süreli 110 milyar euroluk kredi paketiyle kurtaran euro Bölgesi'nin ikili kredilerde uyguladığı yaklaşık yüzde 5,2 faiz oranının İrlanda için daha da yükselmesi bekleniyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir