İş Bankası, 51 yıl sonra yeniden Mısır'da

Banka, Kahire'de temsilcilik açtı. Özince, "Faaliyetlerimizi en kısa zamanda şubeye ve bankaya çevirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş Bankası, 1932 yılında açılan ve 1959 yılında kapanan İskenderiye Şubesinden 51 yıl sonra Mısır'da bir temsilcilik açtı. 

Mısır'da 1952'de gerçekleşen darbe sonrası uygulanan millileştirme politikaları sonucunda 1959'da kapatmak zorunda kalan İş Bankası, İskenderiye Şubesini 51 yıl sonra tekrar açtı. Ülkedeki İş Bankası Temsilciliği Cezayir, Fas, Tunus ve Libya'dan da sorumlu olacak.

Temsilcilik açılışına Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ve Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Hisham Ramez katıldı.

Mısır'ın başkenti Kahire'deki temsilcilik açılışında gazetecilere açıklama yapan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, İş Bankasının yurtdışındaki ilk şubesini 1932 yılında Mısır'da İskenderiye'de kurduğunu, şubenin 27 yıl açık kaldığını, daha sonra bankaların devletleştirilmesiyle 1959'da kapandığını anlattı.

Özince, "Aradan bu kadar uzun zaman geçtikten sonra bir temsilcilik dahi olsa Mısır'da ayağımızın bulunmasından dolayı son derece memnunuz. Mısır'daki faaliyetlerimizi en kısa zamanda şubeye ve bankaya çevirmeyi arzu ediyoruz" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Türkiye dahil hiçbir otoritenin artık şube açmaya izni vermediğini ifade ederek, "Biz eskiden mevcut olup da kapatılan şube iznini geri almaya çalışacağız. O da aslında çok arzu edilen birşey değil. Ama yakın zamanda Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Raşit Muhammed Raşit'in önerisiyle zaten konu gündeme gelmişti" diye konuştu.

Türkiye'den daha pahalı banka satış fiyatları var

Türkiye'nin Arap dünyasıyla ilişkilerinde çok büyük potansiyel bulunduğunun altını çizen Özince, Arap dünyasının gerek bankacılık sektöründe gerek iş hayatındaki alışkanlıklarının Türkiye'ye çok benzediğini, bu ülkelerde ve Mısır'da bankacılık açısından çok ciddi tasarruf eğilimi gördüklerini ifade etti.

Teşebbüs kültürünün yeni gelişmekte olan ülkelerde ve Arap ülkelerinde çok iyi olduğunu, dolayısıyla Türk müteşebbislerin burada iş başlatma konusunda çok büyük şansı bulunduğunu dile getiren Özince, şöyle konuştu:

"Mısır'da bulunmamızın en önemli nedenlerinden biri de zaten çoğu müşterimiz olan müteşebbislerimizin, şu anda 400'e yakın, 20'si oldukça büyük boyutlarda yatırımlar yapan Türk firmasının burada olması... Arap aleminde Türkiye'nin ticari ve finansal işleri açısından çok yakın zamanda çok iyi bir gelecek bekliyorum. Biz İş Bankası Grubu olarak da bunun içinde aktif olarak yer alacağız. Bu tür gelişen piyasalarda, özellikle Ortadoğu ve Körfez'e yakın bölgelerde, Mısır'da lisans fiyatlarında fazlaca yüksek durum var. Lisanslar çok primli. Bizim fazla prim ödememiz mümkün değil. İş Bankası olarak biz bir pazara girmek için çok büyük, hava parası gibi bir bedel ödemeye pek sıcak bakmıyoruz.

Çünkü biz İş Bankası kültürünü bir yere götürdüğümüz zaman, sadece banka olarak gitmiyoruz. O ülkenin ticaretini, sanayisini, o ülkenin insanını desteklemek amacıyla da gidiyoruz. Dolayısıyla burada niyetimiz her şeyden önce devletleştirilen İskenderiye şubesini geri almak. İnşallah Mısır hükümeti bunu bize layık görür, verir.

Atatürk'ün resmini asmayı düşünüyoruz

Kurucumuz Atatürk'ün resmini onun duvarına asmayı düşünüyoruz. İlk arzumuz bu. Ama temsilciliğimiz de daha sonraki yıllarda bir bankaya dönüşecek perspektifi izliyor. Tercihimiz çok kıymetli olan sermayemizi hovardaca harcamadan bizi burada daha çok iş yapmaya yönlendirecek bir başlangıç yapabilmek. Yoksa banka satın almak denince iştahlar bazen çok kabarıyor, çok yüksek fiyatlar konuşuluyor. Buralarda Türkiye'den daha pahalı banka satış fiyatları var. Bence bu pek gerçekçi değil."

Yatırım ortamına ilişkin reformlar konusunda Mısır ve Türkiye'nin çok daha süratli olmaları gerektiğine dikkati çeken Özince, "Bizim soda sanayi iştirakimiz Mısır'da yatırım yapmak için yaklaşık 1,5 yıldır bekliyor. 500 milyon dolarlık bir yatırımı yapmak için 1,5 yıldır halen çalışma aşamasındayız. Dolayısıyla Türkiye'nin bu konudaki gelişmişliğini çok da yabana atmamak gerek" şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir