İş dünyası sürprizlerle çalkalanacak

PriceWaterhouseCoopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes ekonomideki olumlu performans devam ederse iş hacimlerinin iki katına çıkabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

2012'nin çok heyecanlı bir yıl olacağını düşünen PricewaterhouseCoopers Türkiye Başkanı Cansen Başaran Symes için bu ortamda başarıyı getiren, şirketlerin 'değişime uyum' kabiliyeti olacak. Başaran Symes, "İş dünyası hiç olmadığı kadar ve dünyada henüz teşhis edemediğimiz  değişimlerden kaynaklanan sürprizlerle çalkalanacak. Bu nedenle de bu yıl benim için şirket performansında en belirleyici kriter değişime uyumda gösterdiğimiz kararlılık olacak" diyor.

Ar-Ge projelerinde artış var

İş dünyasına vergi, denetim, danışmanlık gibi alanlarda hizmet veren bir şirket olan PwC Türkiye'nin Başkanı Cansen Başaran Symes, 2011 yılında bir Ar-Ge atılımı olduğunun altını çiziyor:

"2011 yılında piyasa özellikle şirket birleşmeleri ve satın almalar açısından kriz öncesi döneme geri döndüğü için bu çerçevedeki taleplerde artışla karşılaştık ve yıl boyunca pek çok projeye imza attık. Bu trend, artarak devam ediyor. Yurtdışından Türkiye'ye gelen ve Türkiye'den yurtdışında yatırım yapan şirketlerin vergisel yapılandırma başta olmak üzere vergi danışmanlığının her alanındaki hizmetlerimiz daha da hız kazandı; Ar-Ge merkezleri ve Ar-Ge projelerine dönük danışmanlık ve transfer fiyatlandırması alanındaki hizmetlerimizde artış var. Küresel rekabette avantaj sağlamak isteyen Türk şirketlerinin strateji geliştirme danışmanlığına olan ihtiyaçlarının artması nedeniyle oluşan yeni talepler oldu. Bununla birlikte kurumsallaşma ve kurumsal yönetim konularına gündeminde daha fazla yer veren Türk şirketlerinin yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile birlikte bu alandaki ihtiyaçları da artacak. Yeni TTK'nın yürürlüğe girmesi ile birlikte bu trendin de hız kazanacağını düşünüyoruz."

Türk şirketlerinin yurtdışı yatırımlarına ilgisi ve uluslararası şirketlerle ilişkilerindeki artış PwC Türkiye'nin global network'ünde bulunan diğer ülkelerdeki ofislerle ortak projelere imza atma olanağını artırmış. Başaran Symes, bu paralelde çalışanların uluslararası tecrübe kazanmaları amacıyla halen 50 PwC Türkiye çalışanının yurtdışı ofislerinde deneyim kazandığını söyledi.

Yabancı şirketlerin gündemindeyiz

Cansen Başaran Symes'a göre Türkiye'ye hem küresel müşterilerimizden hem de PwC network'ü üzerinden çok yakın, öncelikli ve özellikli bir ilgi var. Küresel şirketlerin ve ülkelerin gündeminde Türkiye var ve PwC Başkanı bu eğilimin 2012 için de devam edeceğini öngörüyor. "PwC Türkiye'de ülke masaları oluşturduk ve bu konuda uzmanlığı olan deneyimli arkadaşımız Türkiye için gelen çeşitli talepler üzerinde çalışıyor. 2011 yılında olduğu gibi 2012'de de Strateji ve Yönetim danışmanlığı hizmetlerinde önemli gelişmeler olmasını ve talebin yükselmesini bekliyoruz. Ekonomik performansı böyle giderse Türkiye'deki iş hacmimizi ve 2300 olan müşteri sayımızı 2 katına çıkarabiliriz" diyor.

PwC, küresel ve bölgesel düzeyde ekonomilerin, sektörlerin gelişimini izleyerek iş dünyasına yön gösteren analiz ve raporlara imza atıyor. Geçtiğimiz aylarda yayınlanan "Economic Views – Global" (Ekonomi Görüşleri - Küresel) raporuna göre 2010 yılında küresel GSYİH'nin yüzde 17'sini oluşturan ve hızla büyüyen gelişmekte olan ekonomilerin 2011 ve 2012 yıllarında dünya GSYİH'sinde yaşanacak büyümenin yüzde 40'ını oluşturması bekleniyor. Aynı raporda, kriz sonrası yavaş bir iyileşmenin gerçekleştiği G7 ekonomilerinin 2011 ve 2012 yıllarında küresel büyümenin ancak yüzde 34'ünü oluşturması öngörülüyor.

Yatırımcı artık sadece 'not'a bakmıyor

Cansen Başaran Symes, bu veriler ışığında Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında en dikkat çekenlerden biri olarak küresel yöneticilerin ajandasında yer aldığını vurguluyor. "Uluslararası yatırımcılar için Türkiye'deki siyasi istikrar ve finans sektörünün sağlamlığı, iç pazarın büyüklüğü bu süreçte öne çıkıyor. Küresel yatırımcılar artık sadece kredi notuna bakmıyorlar son krizden sonra, yatırım kararlarını etkileyen faktörler değişti. Artık yatırım kararında nüfus yapısı, pazar büyüklüğü, çevre pazarlar, işgücü maliyetleri, kalite ve lojistik gibi pek çok faktör değerlendiriliyor ve böyle bakıldığında Türkiye yatırım için cazip seçenekler arasında yer alıyor. "

Peki bu ortamda yöneticiler nelere dikkat etmeli? PwC Başkanı şu tavsiyeleri veriyor:

"Önümüzdeki yıl şirketler, uluslararası rekabete odaklanmak, stratejilerini doğru belirlemek durumunda. Türkiye'deki  şirketler hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak strateji ve yönetim danışmanlığına gereken önemi vermeli. Sınırların olmadığı bir dünyada iş yapıyorlar bu nedenle de dünyayı ve faaliyet gösterdikleri sektörün dünyadaki gelişimini çok iyi takip etmeleri gerekiyor bence. Önümüzdeki dönemde, vizyonu geniş olan, ileriyi görebilen, olumsuzlukları fırsata çevirebilen, dünyanın artan trendleri sürdürülebilirlik ve insana yatırım gibi konulara önem veren şirketler daha başarılı olacak."

Sürdürülebilirlik trendi hızla yayılıyor

Sizi en çok heyecanlandıran ekonomik gelişme, trend nedir?

Sınırların kalktığı bir dünyada yaşıyoruz. İş dünyasının bölgesel, yerel liderlerinin ve küresel oyuncuların farklı pazarlara ulaşırken tüm sınırları zorluyor olması büyük heyecan uyandırıyor bende. Artık tüm küresel veya lokal şirketler bütün değer zincirlerini sorguluyorlar. Bu da sektörümüze geçmişe oranla hizmetlerimizde ve hizmet sunduğumuz coğrafyalarda çeşitlilik imkanı sunuyor.

Ayrıca, şeffaflığa ve kurumsallaşmaya verilen değerin artması, şirketlerin işlerine sürdürülebilirliği ön plana alan bir perspektifle yaklaşmaları trendi de hızla yayılıyor. Bu kişisel olarak çok önemsediğim bir konu, aynı zamanda PwC olarak kalitemizi ve katkımızı daha da fazla ortaya koyabileceğimiz bir alan.

Bugün yeni bir şirket kursanız, hangi sektörde ne yapardınız?

Yine profesyonel hizmetler sektöründe olmak isterdim. Her müşterinin ihtiyacını belirlemek, uygun çözümler oluşturmak, işlerine değer katmak, yeni ve farklı projelere imza atmak; sürekli öğrenme imkanı sağlarken küresel trendleri takip ederek güncel kalmanızı sağlıyor. Küresel trendleri kendi ülkenize taşımak ise işin en heyecanlı ve keyif veren tarafı.

Geçtiğimiz yıl bir yönetici olmanın için en zor tarafı neydi?

Değişim sancılı bir süreç olmakla birlikte iş dünyasında bu tür değişim dönemleri benim heyecanla karşıladığım bir konu. Bu tür değişim dönemleri özellikle bizim alanımızda hem kişisel gelişime katkı sağlıyor hem de şirket olarak farklı deneyimler kazanmamıza, birikimimizi geliştirmemize yardımcı oluyor.

Türk şirketlerin ajandası uluslararasına kayıyor

"Dünya ve Türkiye ekonomisindeki gelişmelerin yanı sıra farklı sektörlerdeki gelişimlere de bakarak, çalışanlarımızın önümüzdeki yıl çok farklı ve karma projelerde çalışacaklarını söyleyebilirim. Türk şirketlerinin ajandası daha yurtiçinden çıkıp daha uluslararası yöne kaydıkça, PwC network’ündeki farklı uzmanlıklarının katkısını alacağımız hizmetlerimizin artacağı, uluslararası düzeyde yetiştirdiğimiz insan kaynağımızın yine uluslararası projelerde değerlendirileceği bir yıl olacak."

Golfte handicap alacağım

"Önümüzdeki yıl uzun zamandır ilgim olmasına rağmen yeterince vakit ayıramadığım golfte handicap almayı hedefliyorum. Böylece, eşime ve Kemer Country Golf Kulübü'ndeki arkadaşlarıma verdiğim sözü yerine getirmiş olacağım."

Başarılı olacak şirketler...

Önümüzdeki dönemde, vizyonu geniş olan, ileriyi görebilen, olumsuzlukları fırsata çevirebilen, dünyanın artan trendleri sürdürülebilirlik ve insana yatırım gibi konulara önem veren şirketler daha başarılı olacak.

* Bu yıl benim için şirket performansında en belirleyici kriter (değişime uyumda gösterdiğimiz kararlılık) olacak.

* 2012 bence çok heyecanlı bir yıl olacak. Çünkü (iş dünyası hiç olmadığı kadar dünyada henüz teşhis edemediğimiz değişimlerden kaynaklanan sürprizlerle çalkalanacak.)

* 2012 için beni en çok (dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu işbirliği çağrısına kulak vermeme olasılığı tedirgin ediyor.)

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir