İş dünyasından yeni isimler Meclis yolunda

Yüksek Seçim Kurulu’na sunulan aday listelerinin ardından partilerin yeni ekonomi kadroları da belli olmaya başladı. Partilerin ekonomi kadroları güçlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - 7 Haziran seçimleri için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sunulan aday listelerinin ardından partilerin ekonomi kadroları da ortaya çıktı. AK Parti’de üç dönem kuralı nedeniyle ekonomi kadrolarında değişim beklenirken, CHP ve MHP de ekonomi kadrolarını güçlendirdi. Haziran ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerinin ardından AK Parti’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker yer almayacak.

Üç dönem kuralına takılmayan ekonomi bakanları ise birinci sıradan aday gösterildi. Seçim bölgesi değiştirilen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Diyarbakır’dan aday olurken, milletvekili olmayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Ordu’dan, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce İstanbul’dan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Denizli’den, Ulaştırma Denizcilik ve Habercilik eski Bakanı Lütfi Elvan Antalya’dan birinci sıradan aday gösterildi.

AK Parti ekonomi vitrinine yeni isimler de aldı. İstanbul Borsası eski Başkanı İbrahim Turhan İzmir, Maliye Eski Müsteşarı Naci Ağbal Bayburt’tan birinci sıradan aday gösterilirken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı eski Müsteşarı Ziya Altunyıldız Konya’dan 4. sıradan listeye girdi. AK Parti listelerine iş dünyasından giren sürpriz isim ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak oldu.

CHP’de yeni isimler listede

CHP ekonomi kadrolarını yeni isimlerle güçlendirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke İzmir 1. Bölge'den, eski Maliye Bakanlarından Zekeriya Temizel İzmir 2. Bölge’den, İlhan Kesici İstanbul 1. Bölge’den aday gösterildi. CHP’nin mevcut ekonomi kadrolarından Hazine Eski Müsteşarı Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak Tekirdağ ’dan, Maliye kökenli Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi İstanbul İstanbul 1. Bölge'den, Plan Bütçe Komisyonu üyesi hesap uzmanı Bülent Kuşoğlu Ankara 1. Bölge’den, Hazine kökenli Aykut Erdoğdu ise İstanbul 2. Bölge’den yeniden aday oldu. CHP’nin Plan Bütçe Komisyonu üyeleri Aydın Ayaydın, Rahmi Aşkın Türeli, Müslim Sarı, İzzet Çetin yeniden listeye giremezken, İstanbul Milletvekili Umut Oran ile Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş de liste dışı kaldı. Ankara Ticaret Odası başkanlığı da yapan iş adamı Sinan Aygün de listede yer bulamadı.

MHP'nin sürprizi Durmuş Yılmaz

MHP’de ekonomi kadrolarında yer alan sürpriz isim Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, Uşak’tan 1. sırada aday gösterildi. MHP’nin ekonomi kökenli milletvekili kadrolarına katılmaya hazırlanan diğer bir yeni isim ise DPT ve Kalkınma Bakanlığı’nda üst düzey görevlerde bulunan Erkan Usta oldu. Usta, Samsun’dan aday gösterildi. MHP’nin mevcut ekonomi kurmaylarından Genel Başkan Yardımcıları Emin Haluk Ayhan Denizli, Ahmet Kenan Tanrıkulu İzmir, Erkan Akçay Manisa, Mehmet Günel Antalya’dan yeniden listelere girdi.

54-009.jpg

İş dünyasından aday olan isimler de var. Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk AK Parti Karaman 1. sıradan, TÜMSİAD Eski Başkanı Hasan Sert AK Parti İstanbul 1. Bölge'den aday gösterildi. Milletvekili iş adamı Burhan Kayatürk Van’dan yeniden ilk sırada aday oldu. Eski TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen MHP’nin Mersin listesine girerken, oda ve borsa başkanlarından da siyasete girmeye hazırlanan isimler var. Antalya eski TSO Başkanı Çetin Osman Budak CHP’den aday oldu. Eski Konya Ticaret Borsası Başkanı Uğur Kaleli AK Parti’den aday gösterildi. Manisa TSO Başkanı Yaşar Coşkun ise MHP listesine girmeyi başardı.

"Ekonomi ile ilgili bazı bakanlıklar birleştirilebilir"

Reuters’a bilgi veren üst düzey yetkililer ve AKP’ye yakın aynaklar, ekonomi yönetiminde bazı değişikliklerin zorunlu olarak gündeme geleceğini belirterek, 7 Haziran’daki seçimin ardından Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ekonomi yönetimine dışarıdan destek vermesinin gündemde olduğunu belirttiler. “Seçimlerde AK Parti yeniden çoğunluğu alırsa daha önce Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı ve BIST Başkanlığı yapmış olan Turhan’ın Hazine’den sorumlu bakan olmaya yakın olduğunu söyleyebiliriz” diyen partiye yakın bir yetkili, Gaziantep’ten aday olan Şimşek’in de Maliye Bakanlığı görevini sürdürmesinin beklendiğini vurguladı. Maliye Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden adaylık için ayrılan ve Bayburt’tan TBMM’ye girmesi beklenen Naci Ağbal da ekonomi yönetiminde görev alabilecek isimlerden biri olarak ifade ediliyor. Bakanlıklarda bazı yapısal değişikliklerin de gündemde olduğunu belirten yetkililer, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı’nın birleştirilebileceğini belirtiyorlar. Davutoğlu’nun ekonomi danışmanı Emine Nur Günay’ın da bakanlığa gelebilecek bir diğer isim olduğunu kaydediyorlar. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyıldız da bakan olabilecek adaylar arasında yer alıyor.

Aday olan bürokratlar aradıklarını bulamadılar

Gözünü Meclis’e diken bürokratlar listelerde aradığını bulamadı. Aday adayı olmak için yüzlerce bürokrat istifa etti ancak listelere aynı oranda yansımadı. Esi Adalet Bakan Yardımcısı Veysi Kaynak Kahramanmaraş 3. sıra, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez Konya 9. sıra, eski Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta Trabzon 2. sıradan milletvekili aday listelerinde yer buldu. TCDD Genel Müdürlüğü’nden istifa eden Süleyman Karaman, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarlığı yapan Habip Soluk listeye giremeyen isimler arasında yer aldı. TETAŞ Genel Müdürü Münip Karakılıç, Fıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu, SGK Başkanı Yadigar Gökalp, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Kırşan listelerde yer bulamayan isimler olarak dikkat çekti.

Bu konularda ilginizi çekebilir