İş dünyasının yeni gözdeleri: Drone’lar!

İnsansız hava aracı olarak tanımlanan drone’lar bir süre öncesine kadar uzaktan kumandalı oyuncaklar olarak hayatımıza girmişken, günümüzde endüstrinin farklı alanlarında insanlığın yararına kullanılmaya başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DERYA COŞKUN

Bundan kısa süre önce karşımıza oyuncak olarak çıkan drone’lar, bugün film endüstrisini de içerisine alacak geniş bir yelpazede değerlendiriliyor. Lojistiğe, askeri savunmaya hatta video kayıtlarına dahi katkı sunan insansız hava araçlarının kullanım alanları o denli genişledi ki, bu muazzam cihazlar birçok sektörün değişmez ‘elemanları’ haline geldi. Tarımdan ambulans hizmetine, servis elemanlığından sigortacılığa kadar farklı sektörlerde adeta insanların yerini almaya başlayan drone’lar, bugün ülkelerin ekonomilerini etkileyebildiği gibi istihdama etkisi de yadsınamayacak boyuta ulaşıyor.

Drone'ların kullanıldığı 10 farklı alan

Yılda 1 milyar ağaç hedefi 

Farklı sektörlerde değerlendirilen drone’lar, toprağa da el attı. Birçok tarım uygulamasında kullanılan drone'lar ekim çalışması için de kullanılır oldu. Biocarbon Engineering adlı şirket Drone kullanarak yılda 1 milyar ağaç dikmeyi planlıyor.

1-552.jpg

Dakikada 10 tohum ekecek olan drone’lar böylece tarımda ileri teknolojinin kullanımında yeni bir dönemi başlatmış olacak. Haznelere doldurulan tohumların toprağa bırakılmasıyla yapılan ekim çalışması ile dünyanın geleceği için de bir adım atılacak. 

Nehirde balık avı 

Drone’ların yapabildikleri birbirinden farklı işlerin yanında, çoğu zaman eğlence amaçlı kullanıldıklarını da biliyoruz. Bu kez ise bu muazzzam cihaz balık tutmak için kullanıldı.

2-447.jpg

Facebook’tan RYOT hesabından paylaşım yapan ve 78 saniyelik bir video yayınlayan kullanıcı, hayli ilgi çekici bir deneyimi de paylaşmış oldu. Videoda, misinanın ucundaki yemi drone’a takan Facebook kullancısının, elindeki kumanda ile drone’u kontrol ederken bu sırada oltaya bir balık takıldığı görülüyor. 

Kestirme yollardan ilaç servisi 

İsviçre merkezli drone şirketi, Matternet One adlı drone’larla başta ilaç olmak üzere çeşitli belgeleri yerlerine daha çabuk ulaştırmayı hedefliyor.

5-176.jpg

Tek şarj ile 20 kilometre yol alabilen drone’ların İsviçre posta servisi tarafından kısa mesafelerdeki taşımacılıkta kullanılması planlıyor. İsviçre posta servisi, drone’lar ile ilk olarak doküman, belge ve en önemlisi ilaç gibi küçük şeyleri taşıyacak. Matternet One, tehlikeli binalardan uzak durup ulaşımını en kestirme yollardan yapacak. 

Büyük sınavda drone’lar görevli 

Dünyanın en zor sınavlarından biri olarak kabul edilen Çin’in Ulusal Kolej Giriş sınavında insansız hava araçları, öğrencilerin kopya çekmemesi için kullanılacak.

3-338.jpg

10 milyondan fazla öğrencinin gireceği sınavda kullanılacak teknoloji ile 310 mile kadar sinyal yakalanabilecek. Söz konusu sınavın öğrencileri çok büyük baskı altında bıraktığı biliniyor. Böyle bir sınavda akıllı tablet ile yönetilecek bu drone’lar sayesinde yakalanan öğrenciler 3 yıl boyunca bu sınava giremeyecek. 

1 dakikada ilk yardım hizmeti 

Belçikalı mühendis Alec Momont taafından geliştirilen ambulans drone teknolojide bambaşka bir boyut daha açtı. Momont’un geliştirdiği ambulans drone’da tümleşik defibrilatör bulunuyor.

6-154.jpg

Herhangi bir acil durumda saatte 100 km hız yapabilen drone yaklaşık 1 dakika içerisinde hastanın yayına gelebilecek. Bu şekilde kalp krizi geçiren insanların hayatta kalma oranının ise yüzde 8’den yüzde 80’lere çıkması bekleniyor. Ayrıca ambulans drone’lar bir acil müdahale için gerekli tüm araçları da yanında taşıyabiliyor. 

Ve drone son düdüğü çaldı! 

Pepsi MAX’ın “Drone Football” adlı reklam projesi de drone kullanımının yaratıcı örneklerinden biri olarak karşımıza çıktı.

7-092.jpg

Proje, Barselona’da halı sahada futbol oynayan bir grup arkadaş ve çevredeki insanlara sürpriz olarak gerçekleştiriliyor. Futbol oynayan grubun şaşkın bakışları arasında top taşıyan bir drone’un ortaya çıkmasıyla başlayan projede, saha ve çevredeki binalar aniden aydınlatılıyor. Drone etrafta uçarak karşılaşmanın hakemlik görevini üstleniyor. 

Garsonların yerini alacaklar 

Singapurlu bir firma drone’ları restoranda servis elemanı yerine kullanmaya başlayarak bir ilke imza attı.

8-089.jpg

Drone’lar ile yine Singapur’da hizmet veren bir restorant, drone'ları siparişleri götürmesi ve boş, kirli tabakları getirmesi için kullanıyor. İnsansız hava araçlarının bağımsız hareket ettiği ortamda, sensörler de görev yapıyor. Bu sensörler sayesinde, restorant içerisinde olası bir çarpışmanın da önüne geçilmiş oluyor. Müşteriler ise bu keyifl i sunumun tadını çıkarıyor. 

Hasar tutanağı tutacaklar 

Hızlı manevra kabiliyetleri ve ergonomik tasarımları nedeniyle birçok farklı işte kullanılan drone’lar son olarak sigortacılık sektörüne el attı.

9-053.jpg

ABD Federal Havacılık Kurulu (FAA), doğal afet durumlarında olay yerine eksperlerin yerine drone’ların gönderilmesini planlıyor. FAA, drone’ların eksperlerin yerine insansız hava araçlarının hasar belirleme sürecini hızlandırılabileceğini vurguluyor. Ayrıca şirketin, FAA’den drone kullanımı için izin alan ilk firma olduğu biliniyor. 

Fırtına tespiti onların görevi 

Drone’lar sadece servis elemanı, sigortacı ya da bir maç hakemi olarak görev yapmıyorlar. Bu son teknoloji cihazlar, aynı zamanda doğa olaylarının izlenmesine ve hava durumu ölçümlerine de yardımcı oluyorlar.

10-020.jpg

Yeryüzünün zararlı UV ışınlarını ve stratosferdeki su buharının iklimlere etkilerini gözlemlemede faydası olan insansız hava araçları, fırtınaların içerisinde uçabilecek özelliklere sahip oldukları için hortum oluşumları ve olası fırtınalar hakkında da önemli bilgiler veriyorlar. 

Düşük maliyetle sınır güvenliği 

ABD’nin özellikle Meksika sınırında drone’ların sınır güvenliğini sağlamak için kullanıldığını biliyor muydunuz?

11-036.jpg

Daha düşük maliyetlerle uçan drone’lar, sıcak noktalar tespit ederek, hedefleri takip etmek ve sınırın güvenliğini sağlamak noktasında hayli üstün görevler üstlenebiliyor. Bu sıradışı görev, zaman zaman tehlikeli noktaya gelse de, insansız hava araçları bu görevi de başarıyla tamamlıyor. Drone’ların askeri kullanımı Vietnam Savaşı’na kadar uzanırken, bu savaşta 3 bin civarında insansız hava aracı kullanıldığı tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir