İş görüşmelerinin zor cevaplı sorusu; Zayıflıklarımız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Timuçin GÖKDEMİR 

Bazı sorular vardır ki cevabını bildiginiz halde yanıtlamak cok zordur.

Örneğin bir iş görüşmesinde çok büyük olasılıkla sorulan sorulardan biri olan "en önemli zayıflıgınız nedir?" türünden bir soruya makul bir cevap bulmak çok kolay olmayabilir.

Büyük bir şirketin İnsan kaynakları bölümünde yönetici olarak çalışan bir dostum görüşmeye çağrılan adayların içerisinde bu soruya en etkileyici cevabı veren kişinin genellikle ise alındığını söyleyene kadar bir tek sorunun bu denli önemli olabileceğini hiç düşünmemiştim.

Kabul etmek gerekir ki doğal olarak oracıkta bütün günahlarınızı veya kişisel derinliğinizde bulunan acı gerçekleri paylaşmak istemezsiniz.

O vakit bu soruyu daha politik bir terminoloji ile "geliştirmeyi arzu ettiğiniz alanlar" temelinde değerlendirip sonuçta lehinize bir cevap yaratmaya ne dersiniz?

Yine de şimdi şöyle bir oturup, zayıflıklarınızı düşünüp, kendi içsel yüzleşmelerinize başlamanın tam zamanıdır. Olumsuz yanlarınız, beğenmediğiniz davranış biçimleriniz nelerdir? Bunları bertaraf edebilmek, veya en azından olumlu bir havaya büründürebilmek için neler yapmalısınız? Haydi düşünmeye başlayın artık...

Öncelikle negatiflik içerisinde boğulmamak, bununla beraber samimiyet ölçülerinden de fazlaca uzaklaşmamak gerektiğini asla unutmayın. Birçok kimsenin aklına ilk anda gelebilecek olan "çok mükemmelciyim" veya "işkolik seviyesinde çalışmayı seviyorum" türünden cevaplar düşünce darlığınızın bir göstergesi sayılabilir. Düşünsenize; birçoğumuz kendimizi "çok çalışkan" biri olarak görmüyor muyuz zaten?

Aynı zamanda kendinizi terazinin havada kalan kefesinde bırakacak tarzda kişisel kritiklerden de uzak durmalı, geliştirmeye çalıştığınız profesyonel bazı özelliklerinizden bahsetmelisiniz. Net ve ikna edici olmalı, bu dezavantaj gibi görünen zayıflığınızı hangi yöntemlerle giderme yolunda olduğunuzu ifade etmelisiniz. Ders mi alıyorsunuz, bir danışman yardımı ile mi egitiliyorsunuz, yoksa bir proje veya etkinlik içerisinde yer alıyor ve pratiğini mi yapıyorsunuz?

Önemli diğer bir nokta daha var. Belirttiğiniz özelliginiz karşınızdaki müstakbel patronunuzun (veya isyerinizin) ilgi duyacağı bir özellik olmalıdır.

Pazarlama bölümünde bir yöneticilik pozisyonu için görüşme yaparken grafik işlem programları konusundaki yetersizliğiniz ve bu alanda aldığınız akşam kurslarını anlatmak görüşmenize pek bir şey katmayacaktır. Ancak güzel konuşma sanatı üzerine eğitim aldığınızı söylemek, çoklu proje yönetimi konusunda çalıştığınızı veya değişikliklere uyum sağlama konusunda rehberlik hizmeti aldığınızı belirtmek, işinizi daha kaliteli yapmak konusunda ne denli azimli ve arzulu olduğunuzu simgeler.

Bir iş görüşmesi öncesinde, söz konusu pozisyon için aranılan kişisel ve mesleki özellikleri iyice inceleyin. Görüşmede dile getireceğiniz olumlu yönlerinizi bu değerlendirmeniz ışığında tesbit ederken, Daha önemsiz gibi görünen fakat pozisyon ile ilgili niteliklerden hangisinde en zayıf olduğunuzu tesbit edip "en beğenmediğiniz zayıf yönünüz nedir" sorusuna vereceğiniz cevabın hazırlıklarını yapmayı sakın ihmal etmeyin.

Bu sayede bir yandan iyi yönlerinizi belirterek, diğer yandan zor sorulara kıvrak cevaplar verebilme yeteneğinizi betimleyerek bir taşla iki kuş vurmuş olabilirsiniz.