İş güvenliği için güçlü işbirliği şart

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu 2011 yılı toplantısı yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, iş sağlığı, iş güvenliği ve meslek hastalıklarının önlenmesinde sosyal tarafların, tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitelerin güçlü bir işbirliğine ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekti.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu 2011 yılı toplantısı Sosyal Güvenlik Kurumu'nda yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Dinçer, şunları söyledi:

''Biz toplumumuzun sorunlarını, açıklıkla konuşmaz, kamuoyuyla paylaşmaz veya ilgili tarafların desteğini, gücünü, katkısını, yardımını almazsak sorunu çözemeyeceğiz. Onun için ben bazen eleştirilmekten veye suçlanmaktan da imtina etmeksizin sizlerle düşüncelerimi paylaşıyorum. Şayet biz işletme belgesi vererek işletmelerin iş sağlığı ve güvenliğini sağlayacağımızı düşünüyorsak aldanıyoruz. İşletme belgesi, bir işletme açılmadan önce o esnada iş sağlığı ve güvenliği tedbirinin alınıp alınmadığını gösteren bir kağıt. Halbuki, işçinin değişmesiyle bu şartlar değişebilmekte. Teknolojinin, iş yerinin değişmesiyle bu şartlar değişebilmekte. Çalışma hayatı çok dinamik bir sistemken, sadece kağıtlara, evraklara, bürokratik süreçlere dayalı bir yönetim anlayışı kurarak, bu problemi çözeceğimizi düşünüyorsak, aldanıyoruz. Bizim çok dinamik bir anlayışa ve uygulama yöntemlerine ihtiyacımız var. Bunun da en yegane yolu, ilgili tüm tarafların bu konuda bilinç sahibi olması, kendi hayatlarını önemsemeleriyle alakalı bir çözüm yönteminden geçmektedir.''

Çalışanlar da tedbir alacak

İşverenin, iş sağlığı ve güvenliğini bir maliyet ögesi olarak almamasını, tam da aksine iş sağlığı ve güvenliği konusunda kısa vadede alacağı tedbirlerin, uzun vadede kendisinin etkinliğini ve verimliliğini artıracağını düşünmesini isteyen Dinçer, şöyle devam etti:

''Bu yetmez, Aynı zamanda çalışanlar da bizzat kendilerinin sağlığı ve güvenliğiyle ilgili tedbirleri almakla kendilerine iyilik yaptıklarını bilmelidirler. Kayıt dışı çalışmayarak, kendi geleceklerini ortaya koyabilmeliler. Bu açıdan bakıldığında bizim bir bütün olarak sadece belgelere bağlı kalmaksızın toplum düzeyinde bir bilince, anlayışa ihtiyaç duyduğumuzu belirtmeliyim. Aslında sosyal tarafların bu konuya el birliğiyle destek vermeleri, bu konuda ortak çaba ortaya koymaları bizim için önemli. Sadece bir iş kazası olduğunda bir kaç canı kaybettiğimiz için yüreğimiz yanarken hemen ortaya çıkıp bunun sorumlularını arayacak bir yapı içeresinde olmak, böylesine kültürel bir çabaya şahit olmak hiç doğru görünmüyor. Kaza olduğunda ortaya çıkan sivil toplum örgütlerinin, meslek odalarının, sendikaların her birisi, konuyla ilgili bir sorumlu bulup parmağıyla gösterirken, aslında herkes bilmeli ki parmak gösterdiğinde üç tane parmak da kendini gösteriyor. Bu açıdan herkes şu üç parmağın gösterdiği yere bakmalı. Herkes kendi sorumluluğunu nasıl etkin ve verimli şekilde yerine getirirse o zaman bu toplumsal problemi nasıl çözeceğimize dair çözümler üretmeye başlayacağımızı görürüz.''

Dinçer, bu toplantının, iş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili hukuki düzenlemeler konusunda kendilerine yol göstereceğine inandığını da dile getirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir