İş makineleri sektörünün gözü büyük projelerde

Sektör; üçüncü havalimanı, üçüncü köprü ve otoyolları, Kanal İstanbul Projesi ve kentsel dönüşümlerle yeniden canlanmayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAYLAN BÜYÜKŞAHİN

İSTANBUL - Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Başkanı Halil Tamer Öztoygar, iş makineleri sektörünün Türkiye’nin vizyon projeleri olan 3. havalimanı, 3. köprü ve otoyolları, Kanal İstanbul Projesi ve kentsel dönüşümle hareketleneceğini söyledi. İş makineleri sektörünün 2014 yılı ticaret hacminin 6.2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Öztoygar, “Vizyon projeleri ve kentsel dönüşüm istenildiği gibi yürütüldüğünde, 2023 yılında iş makineleri sektörünün ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz” dedi. 

İş makineleri sektörünün 2023 vizyonu doğrultusunda, 10 milyar dolar ihracat, 20 bin adet iş ve inşaat makinesi yıllık satış adedinin hedeflendiğini ifade eden Öztoygar, 2023 vizyonunda yer alan büyük projelerin iş makineleri sektörünü canlandıracağını ifade etti. Öztoygar “Bu satış rakamıyla da dünyada ilk 6, Avrupa’da ilk 3 pazar arasına gireceğiz. Daha şimdiden 3. Havalimanı için kamyonlar haricinde 300 ağır iş makinesi geldi, çalışıyor. Bu da yaklaşık 100- 120 milyon dolarlık bir makine parkuru demektir” diye konuştu. 

İhracatta yüzde 1 daralma yaşandı 

Öztoygar, iş makineleri sektörünün 2014 yılını değerlendirirken, sektör için yüzde 30 küçülme beklenmesine rağmen, 3. havalimanı inşaatının da etkisi ile bu oranın yüzde 13 olarak gerçekleştiğini söyledi. Öztoygar, sözlerine şöyle devam etti: “2014 sektör açısından inişli çıkışlı bir yıl oldu. Dövizdeki dalgalanma ve büyüme hedefi unsurları sektörü etkiliyor. 2014 yılında komşu ülkelerde yaşanan problemler ve ülkemizdeki bazı ekonomik sıkıntılara rağmen 11 bin 500 makine satış adedine ulaşıldı. 2013 yılında bu rakam 13 bin 200 idi. İş ve inşaat makinelerinin son üç yıldır tüm makine sektörünün yüzde 10’unu oluşturduğu dikkate alınırsa, 2014 yılı ihracatımız 2013 yılı ile aynı kalarak 1 milyar 421 milyon dolar gerçekleşti. İhracatımızda sadece yüzde 1 daralma oluştu. 2015 yılında ise ihracatta yüzde 7-10 arasında bir artış bekliyoruz.” 

Türkiye’den 130 ülkeye ihracat yaptıklarını anlatan Öztoygar, 10 yıl içinde 200 ülkeye ihracat hedefl ediklerini kaydetti. Öztoygar, bu ihracat rakamlarının hayata geçirilmesi için sektöre 4 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini vurguladı.

Kentsel dönüşümde hareket bekleniyor 

Kentsel dönüşümün ilk etap çalışmalarının ağır ilerlediğine dikkat çeken Öztoygar, “Kentsel dönüşümün iş makineleri sektörüne faydasını göreceğiz. Şu an Türkiye’de maksimum 15-20 adet yıkım ekskavatörü satılıyor. 2016’dan sonra kentsel dönüşümün hızlanacağını düşünüyoruz. İnşaat sektörünün yüzde 30’unu iş ve inşaat makineleri oluşturuyor. Kentsel dönüşümün 300-400 milyar dolar arasında bir maliyeti olacağı düşünülüyor. 15 yıl kapsamında değerlendirdiğimizde sektörümüz için 70 milyar dolarlık bir iş hacmi oluşacak” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir