İşadamı Halis Toprak vefat etti

Halis Toprak, 78 yaşında Fransa'nın Nice şehrinde kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL (DÜNYA) - İşadamı Halis Toprak, Fransa’nın Nice şehrinde vefat etti. Seramik, kağıt, ilaç gıda gibi 30’a yakın sektörde faaliyet gösteren Toprak Holding’in kurucusu Halis Toprak, kalp rahatsızlığı sebebiyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Toprak'ın cenazesi Fransa'dan İstanbul'a salı günü getirilecek ancak işlemlerin uzaması durumunda çarşamba gününe de kalabileceği belirtildi.

78 yaşında vefat eden Halis Toprak, 1938 Diyarbakır Lice doğumluydu. Sanayici ve işadamı kimliğiyle tanınan Toprak iş hayatına Adana’da başlamıştı. 1977 yılında İstanbul'da Toprak İnşaat firmasını, hemen ardından da Toprak Holding'i kurdu. Toprak Grubu'nun inşaat sektöründe başlayan serüveni daha sonra bir yandan seramik, vitrifiye, kâğıt, demirdöküm, sağlık ürünleri, enerji, polyester iplik ve yağ üretimi alanlarında, bir yandan da ticaret sektöründeki faaliyetleri ile genişledi. 

Şirketlerine el konuldu

İş dünyasında ‘Halis Ağa’ olarak da anılan Toprak, TMSF ile zorlu bir süreç yaşadı. Halis Toprak, 1992 yılında Toprak Grubu bünyesinde olarak Toprakbank'ı kurdu. Mali yapısı bozulan Toprakbank 2001 sonunda Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) kapsamına alındı. Bankanın borçlarının ödenmesi için Toprak Grubu ile TMSF arasında 2004, 2008 ve 2012'de çeşitli protokoller imzalandı. Bu arada Halis Toprak, 32 yıl grupta sürdürdüğü yönetim kurulu başkanlığını 2009’da oğlu Mehmet Toprak’a devretti.

Aynı yıl Toprak Grubu’nun şirketlerinin tümünün yönetimine TMSF el koydu. Halis Toprak, Toprak Grubu'na ait 22 şirketin ve 21 sanayi tesisinin yönetimini, Toprak Grubu'nun TMSF'ye olan borcunun tamamını ödeyerek 29 Haziran 2012 geri aldı. Halis Toprak, borçlarını ödeyebilmek için Şeyh Muhammed Bin Raşid El-Maktum ve Dubai hükümetinin ana ortağı olduğu şirket Emaar Properties'e İstanbul Libadiye'deki arsasını 401 milyon dolar nakit olarak sattı, borçlarını ödedi ve yeniden Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Borçların ödenmesinin ardından Toprak Grubu’ndan yapılan açıklamada, "TMSF ile nihayetinde helalleştik" denildi.

'Farklı alanlara yayıldık, genişledik'

Toprak Holding'in resmi web sitesinde "Başkan'dan Mesaj" bölümünde şu ifadeler yer alıyor: "Türk ekonomisinin önde gelen gruplarından olan Toprak Grubu'nun bundan yıllar önce temellerini attığım zaman benimsemiş olduğum ilkelerin ne kadar yerinde ve doğru olduğunu bugün daha açık ve berrak bir şekilde görmekteyim. En üst düzeydeki üretim ve hizmet standardı, yaratıcılık, iyiyi koruma ve gelişmeyi sürekli kılma konusunda ısrarlı ve ödün vermez yaklaşım bizleri bu günlere getirmiş, yarınların rehberi olmuştur. Farklı alanlara yayıldık, genişledik, ürünlerimizi çok çeşitlendirdik. "

Toprak Grubu'nun kilometre taşları

- 1979 yılında Toprak Seniteri kuruldu.
- 1979 yılında Toprak İnşaat Malzemeleri Pazarlama, üç mağaza ile faaliyete geçti. 1998 yılı itibariyle bu mağazaların sayısı 75’e ulaştı.
- 1981 yılında Toprak Seramik, Toprak Kağıt, Toprak Enerji ve Toprak Demirdöküm kuruldu.
- 1982 yılında Toprak Seniteri için yurtdışında sürdürülen teknoloji arayışları sonuçlandırılarak Bozüyük Seramik fabrikası, ilk hızlı pişirim tesisi olarak üretime başladı. 
- 1983 yılında Toprak Seniteri ürünlerini pazarlamak üzere Toprak Seramik Pazarlama kuruldu. Şirketin yetkili satıcıları 1999 yılında 350’yi aştı. Bozüyük’teki Toprak Seramik fabrikası faaliyete geçti. Aynı yıl Toprak Nakliyat ve Toprak Otomotiv kuruldu
- 1984 yılında Toprak Madencilik, Toprak Dış Ticaret, Toprak Kağıt Pazarlama kuruldu. 
- 1985 yılında Toprak Kağıt temizlik kağıtları üretimine başladı. Ayrıca grubun İngiltere’deki ilk şirketi olan Topex Ltd. kuruldu. Topravit Ltd. İngiltere’de yer ve duvar karoları, vitrifiye ürünleri ithalatı ve pazarlaması amacıyla kuruldu.
- 1987 yılında Toprak Tüketim Malları Pazarlama şirketi faaliyete geçti. Aynı yıl, Toprak Enerji’nin Bozüyük ampul fabrikası üretime başladı. Demirdöküm fabrikası, döküm radyatör üreterek piyasaya sundu. 
- 1989 yılında Toprak Sigorta kuruldu.
- 1990 yılında Toprak Enerji, bardak üretimine başladı. Ayrıca, Toprak İlaç ve Kimyevi Maddeler şirketi kuruldu. Bu gelişmeyi Toprak Turizm İşletmeleri’nin ve Toprak İlaç Pazarlama’nın kurulması izledi. 
- 1991 yılında otomotiv yedek parça üretimi başladı. 
- 1992 yılında Toprak Deutschland GmbH Almanya’da hammadde ve endüstri ürünleri ithalatı ve ihracatı amacıyla kuruldu.
- 1993 yılında Maden İşleme Tesisi operasyona başladı.
- 1994 yılında Toprak İzolasyon kuruldu, Toprak İlaç üretime başladı. Toprak Ceramics Ltd. İngiltere’de yer ve duvar karosu üretmek amacıyla kuruldu.
- 1995 yılında Toprak Akrilik ile Toprak Hava Taşımacılığı kuruldu.
- 1996 yılında Toprak Sağlık Ürünleri ve Toprak İzolasyon üretime başladı. Toprak France, Fransa’da her türlü ham ve mamul maddenin dahili ve harici ticareti amacı ile kuruldu.
- 1997 yılında Eskişehir Karo fabrikası ile Diyarbakır-Lice’deki Toprak Mermer üretime başladı. Aynı yıl Toprak Enerji Sanayi ve Halis Toprak Vakfı kuruldu. 
- 1998 yılında Toprak Polyester İplik fabrikası Sakarya’da kuruldu
- 1999 yılında Toprak Center İstanbul Beşiktaş’ta hizmete girdi.
- 2000 yılında Toprak Elektrik Üretimi ve Otoprodüktör üretime başladı. Aynı yıl Toprak Turizm Antalya Kaleiçi Restaurant-Kafeterya Tesisleri işletmeye açıldı.
 - 2001 yılında Toprak Porselen Karo fabrikası Eskişehir’de üretime başladı.
- 2002 yılında Toprak Yem fabrikası Diyarbakır-Lice’de üretime başladı.
- 2003 yılında Toprak Yağ fabrikası Diyarbakır-Lice’ de üretime başladı. 
- 2005 yılında Toprak Hotel Kars Sarkamış'ta hizmete girdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir