İSEDAK izleme komitesi 26. toplantısı sona erdi

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Kemal Madenoğlu, İSEDAK 26. Oturum gündem taslağı hakkında bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Kemal Madenoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesinin (İSEDAK) 26. Oturum gündem taslağını ekonomik ve ticari işbirliğinde; tarım ve kırsal kalkınma, turizm ve ulaştırma gibi konuları ön plana taşımak üzere hazırladıklarını söyledi.

Antalya'da düzenlenen İSEDAK İzleme Komitesi'nin 26. Toplantısı sona erdi. Kapanış oturumunda konuşan DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu, İKT üyesi ülkelerin büyük çoğunluğunun, doğal kaynak ve beşeri sermayelerini yetersiz kullanmalarından dolayı dezavantajlı konumda bulunduklarını belirterek, bu durumun İKT Topluluğunun yaşam standartlarını iyileştirmek amacıyla üye ülkeler arasındaki işbirliğini daha da etkin bir biçimde sürdürmek zorunluluğunu doğurduğunu dile getirdi. Madenoğlu şöyle konuştu:

"Bu sorumluluk çerçevesinde İSEDAK İzleme Komitesi'nin 26. Toplantısı'nı yoğun ve verimli müzakerelerle başarıyla tamamlamış bulunuyoruz. İSEDAK'ın 26. Oturum gündem taslağını, ekonomik ve ticari işbirliğinde; tarım ve kırsal kalkınma, turizm ve ulaştırma gibi aciliyet arz eden konuları ön plana taşımak amacıyla hazırlamış olduk. İSEDAK gündemini zenginleştirmek için Komite, üye devletlerden gelen fikirler ışığında proje önerilerini incelemiştir. Bu bağlamda İslam Kalkınma Bankası grubundan 'İKT içi ticaret ve yatırım anlaşmazlıklarını çözmek için bir mekanizma oluşturulması' proje önerisi üzerinde çalışması ve 26. İSEDAK oturumuna bir iş planı sunması istenmiştir."

Toplantıda pamuk alanındaki işbirliği ve dayanışmanın geliştirilmesi için gösterilen çabalara da öncelik verilmesinin kararlaştırıldığını ifade eden Madenoğlu, bu bağlamda proje sahibi üye devletlerin onaylanmış proje önerilerini, finansal destek için değerlendirilmesi amacıyla İslam Kalkınma Bankası'na göndermeye davet edildiğini kaydetti.

İKT üyesi ülkeler için "dönüm noktası niteliğinde bir başarı olacağı" düşünülen "helal gıda standartlarının" oluşturulması konusuna da değinen Madenoğlu, "Komite, 25. İSEDAK oturumunun tavsiye kararına değinerek konunun önemini bir kez daha vurgulamış ve 26. İSEDAK oturumunun gündemine dahil etmiştir. Komite bu bağlamda, üye devletlerden, İKT üyesi ülkelerdeki standartların uyumlaştırılması konusunda kilit rol oynayacak olan İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü tüzüğünü imzalayıp onaylamalarını talep etmiştir" dedi.

İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Büyükelçi Hameed A. Opeloyeru da  konuşmasında, toplantının İKT üyesi ülkelerdeki sosyo ekonomik gelişme sorunlarına yönelik zengin fikir tartışmaları sağladığını söyledi.

Opeloyeru, "Üye ülkelerin özel ve devlet kuruluşları arasındaki işbirliğini daha ileri götüreceğiz. 10 yıllık eylem planındaki hedeflere ulaşmak için bölgesel ve uluslararası organizasyonlara gerekli desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

26. İSEDAK Oturumu 5-8 Ekim tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir