İskenderun limanda daha fazla zaman kaybetmek istemiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSKENDERUN'DAN / Yıldız DOĞRUER

İskenderun Limanı için 2005 yılında gerçekleştirilen ve daha sonra iptal edilen özelleştirme ihalesi sonrasında 4 Ağustos 2010 olarak belirlenen teklif verme süresi, Özelleştirme İdaresi tarafından 16 Eylül 2010 tarihine kadar uzatıldı.

Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi illerden gelecek ürünlerin sevkiyatı açısından da çok cazip bir liman olan İskenderun Limanı, Akdeniz havzasını kontrol edebilen bir lojistik merkez olacak özelliklere sahip. Otobana yakın oluşu ve sahip olduğu demir yolu hattı ile çok önemli bir konumda olan İskenderun Limanı, özelleştirme sonrasında mutlaka oluşturulması gereken 'konteynır terminali' ile sadece çevre illerin değil, Irak ve Ortadoğu'nun lojistik üssü olabilecek konumda.

TCDD'ye ait İskenderun Limanı'nın 36 yıl süre ile 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilmesi için teklif veren firmalar arasında Afken Holding, Global, Arkas, Çelebi, Ceynak, Yıldırım Holding, Mersin DTO, Anadolu Girişim Grubu, Albayrak gibi önemli isimlerin yer alıyor olması limanın önemini ortaya koyuyor. Yerli ve yabancı birçok grubun ilgi odağı olan İskenderun Limanı'nın bölge işadamları tarafından işletilmesi veya oluşacak olan konsorsiyum içerisinde yer almaları yönünde şehirde yaygın bir beklenti hakimdi ve bu beklentiye cevap Alp-Ateş Gübre'den A. Uğur Ateş'ten geldi.

Yaptığımız görüşmede A. Uğur Ateş, İskenderunlu birkaç girişimci ile birlikte limana teklif vermiş olan firmalarla ortaklık kurmak için görüşmeler yaptıklarını belirtti. Farklı firmalarla yapılan görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Ateş, "İskenderunlu işadamları olarak özelleştirmenin içinde yer almak istedik. Bölgemize katkı sağlayacak çalışmalar içinde yer alma hedefindeyiz. İskenderun'da konteynır limanı kurulduğunda Mersin Limanı'ndaki iş hacminin yüzde 60'ının bölgemize kayacağını düşünüyorum. Liman özelleştirmesinin yaratacağı gelişmeler, şehir ekonomisinin gelişmesine olumlu katlar sağlayacak, canlılık yaratacaktır" açıklamasında bulundu.

İskenderun Limanı'nın İskenderun ekonomisine katma değerinin artaması gerektiğine inanan isimlerden biri olan Deniz Nakliyeciler Derneği Başkanı Mahmut Zeytinoğlu'nun da belirttiği gibi tüm esnafın limandan nemalandığı bir dönemin tekrar yaşanması gerekiyor. Zeytinoğlu'nun "Birlik beraberlik ve dayanışma duygusunun İskenderun için oluşmasını her zaman savunduk. İskenderunlu işadamlarının liman özelleştirmesi içinde yer almasını istiyoruz. Bu isteğimizi 2005 yılından bu yana dile getiriyoruz. Limana ve şehrimize sahip çıkacak isimlerin yanında yer alıyoruz" şeklindeki konuşmaları, limanının İskenderunlular için önemini ortaya koyuyor.

Özelleştirme sonrasında liman işlerliğine kavuştuğunda ekonomik canlılık yaratacağı ve istihdam üzerine olumlu katkılar sağlayacağı kesin. Özelleştirme İdaresi ve Rekabet Kurumu'ndan bu süreç sonunda davalara ve iptal yönüne gitmeyecek şekilde sağlıklı bir özelleştirmenin gerçekleştirilmesini bekliyoruz. 2005 yılında iptal edilen ihale ve 5 yıl kaybeden iskenderun'un daha fazla kayıp yaşamaması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir