İŞKUR otobüsü çözüm için yola çıktı

"Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu" kapsamında hazırlanan otobüs, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu Bölgeleri'ndeki 21 ile gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - "Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu" kapsamında hazırlanan İŞKUR otobüsü, yola çıktı. Mayıs ve Haziran ayları içinde, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu Bölgelerindeki 21 ile gidecek otobüsteki iş ve meslek danışmanları, İŞKUR'un hizmetlerinin tanıtılacak, kayıt altına alacağı işsizlerin işe yerleştirilmesi için çalışmalar yürütecek.

"Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu" projesinin tanıtım toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, işsizliğin Türkiye'nin önemli problemlerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin dünyanın sayılı ekonomileri arasında yer almasını hedefleyen Hükümet'in de bu sorunun farkında olduğuna işaret eden Etyemez, işsizliğe karşı mücadelede kısa vadeli politikalar uygulandığını, teşvik ve tedbirlerin alındığını anlattı.

Türkiye'nin 1 puanlık büyümesiyle yaklaşık 150 bin kişilik istihdam yaratıldığını ifade eden Etyemez, Türkiye'nin son yıllardaki büyüme performansıyla AB ülkelerinin tamamını solladığını dile getirdi. İşsizliğin bireysel ve toplumsal etkilerinin azaltılması amacıyla aktif istihdam programlarının yanı sıra toplum yararına çalışma programlarının uygulandığına dikkati çeken Etyemez, böylece iş arayanlara kısmi bir rahatlama sağlandığını, bu kişilerin umudu kırık işsiz statüsünden çıkartıldığını belirtti.

Türkiye'deki işsizlik sorununu en önemli nedenlerinden birinin işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığı olduğunu vurgulayan Etyemez, ekonomide emek yoğun sektörlerden teknoloji yoğun sektörlere kaymanın talep edilen işgücünün niteliğini değiştirdiğini söyledi. Bu değişime ayak uydurulamaması sonucunda işsizliğin arttığını ifade eden Etyemez, Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmaların kaliteli eleman bulma sıkıntısı çektiğini anlattı. İşsizlik oranının makul düzeylere indirmek için işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlıklarının acilen azaltılması gerektiğine işaret eden Etyemez, bunun için işgücünün eğitimine hız kazandırıldığını vurguladı.

İŞKUR'un mesleki eğitim konusunda ciddi mesafeler aldığını belirten Etyemez, İŞKUR'un 2009'da yaklaşık 200 bin kişiyi işgücü eğitiminden geçirdiğini, bu rakamın 2010 yılında 212 bin kişi olarak gerçekleştirdiğini söyledi. 2011'de açılan 16 bin 594 kursa 250 bin kişinin katıldığını ifade eden Etyemez, "İnşallah 2013'ten itibaren her yıl 400 bin işsizimizi bu programdan yararlandırmayı da hedeflemekteyiz" dedi.

İŞKUR'a kayıtlı her işsizin 1 iş ve meslek danışmanı olacağını dile getiren Etyemez, bu kapsamda iş arayanlara mesleğe yönlendirme ve iş bulma hizmeti vereceklerini anlattı. Danışmanların, iş arayanların mesleki ve kişisel özelliklerini dikkate alarak iş ortamına daha iyi uyum sağlamalarına yardımcı olacaklarını söyleyen Etyemez, 2 bin kişiyi iş ve meslek danışmanı olarak göreve başlattıklarını, bu rakamın yıl sonuna kadar 4 bine yükseltileceğini vurguladı.

AB ile ortak yürütülen "Kamu İstihdam Hizmetlerinin Geliştirilmesi Operasyonu" kapsamında daha fazla kişinin işgücü piyasasına girmesinin ve istihdamda kalmasının amaçlandığına dikkati çeken Etyemez, "Proje kapsamında bugün yola çıkacak İŞKUR kampanya otobüsü, Doğu Karadeniz ve İç Anadolu'daki 21 ili ziyaret edecek ve az 21 bin kişiye yüz yüze görüşmeler yapılacak. Birinci tanıtım kampanyası, haziran sonunda tamamlanacaktır. Kalan 22 ilimiz de sonbahardaki ikinci tanıtım kampanyasında ziyaret edilecektir. Bu projeden beklentilerimiz var ve inanıyorum ki bu beklentilerimiz de karşılanacaktır" diye konuştu.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir