İslam ülkeleri, gelecek için belirlenen sektörlere odaklanacak

IBF Kongresi'nden; bilişim teknolojileri, lojistik, nakliye ve ulaşım gibi, gelecekteki gücünü artıracak sektörlere yönelme kararı çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ev sahipliğinde yapılan 12. Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi sonuç bildirisinde, bilişim teknolojileri, lojistik, nakliye ve ulaşım gibi İKÖ üyesi ülkelerin gelecekteki gücünü artıracak sektörlere daha fazla yatırım ve kaynak aktarımını ön plana çıkartıp yönlendirmek gerektiğine işaret edildi.

MÜSİAD'dan yapılan yazılı açıklamada, kongrenin 61 ülkeden 2 bin 200 uluslararası iş adamı ve delegenin katılımıyla gerçekleştirildiği, kongreye "İslam ülkeleri arasında finansal entegrasyon" teması etrafında Cezayir, Avustralya, Bangladeş, Çad, Danimarka, Mısır, İngiltere, Almanya, Endonezya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Makedonya, Fas, Kosova, Filistin, Pakistan, Suudi Arabistan, Senegal, Suriye, Türkiye, Uganda, Yemen ve Filistin İş Forumundan gelen hükümet temsilcileri ile delegelerin katıldığı kaydedildi.

12. IBF Kongresinin sonuç bildirisinde, özellikle doğrudan ve dolaylı olarak İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantılarında detaylandırılan tercihli gümrük anlaşmalarına da katkıda bulunacak karşılıklı serbest ticaret anlaşmaları imzalayarak ticaret ve yatırım ilişkilerini daha fazla geliştirmeye dikkat çekildi.

Kongrede varılan sonuçların bazıları şöyle:

"Bilişim teknolojileri, lojistik, nakliye ve ulaşım gibi İKÖ üyesi ülkelerin gelecekteki gücünü artıracak, gelişimde katalizör rolü olan, hayati derecedeki sektörlere daha fazla yatırımı ve kaynak aktarımını ön plana çıkartıp yönlendirmek. Tarife dışı engeller, çifte vergilendirme, doğrudan ve dolaylı nakliye, kurumsal yetersizlikler, vizelerde yaşanan sıkıntı ve gecikmeler ile ülke mevzuatlarının ülkeler arasında ve yerel olarak bir ahenge kavuşturulmasının kuvvetli bir şekilde desteklenmesi. Finans ve bankacılık kurumlarının hissedilebilir ve acil bir şekilde ticaret ve üretim başta olmak üzere iş dünyasının taleplerine finans kurumlarının karşılıklı olarak birbirlerini tanımaları, ticaret ve finans enstrümanlarının oluşturulması, ortak projelerin finansmanı ve para transferlerinin kolaylaştırılması yoluyla cevap vermelerinin kuvvetli bir şekilde tavsiye edilmesi."

Sonuç bildirisinde ayrıca KOBİ'lerin desteklenmesi, Filistin'de "kuşatma altında kalan meslektaş iş adamlarının" yaşadığı sıkıntılarla ilgili çözüme yönelik olumlu katkılarda bulunma, teknoloji merkezli pazarlarda büyük projeleri desteklemeyi teşvik etme, iş dünyasına sürekli olarak fakirliğin kaldırılması, sosyal adalet, çevre konularını önemsemeleri ve insan gelişimi ile iyileşmesine olan ihtiyacın hatırlatılmasına karar verildiği de aktarıldı.