İslam ülkelerinin liderleri, Türkiye'de Kudüs için toplandı

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına tepki gösteren İslam ülkelerinin liderleri bugün İstanbul'da bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıma ve ABD Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma yönündeki planını açıklamasının ardından dönem başkanı Türkiye'nin ev sahipliğinde olağanüstü toplandı.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki zirve kapsamında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam ülkelerinin liderleriyle bir araya gelerek Kudüs'ün ABD tarafından "İsrail'in başkenti" olarak tanınmasına karşılık atılacak adımları ele alıyor. Söz konusu toplantının ardından bir de sonuç bildirgesi yayımlanacak.

Çavuşoğlu'ndan Kudüs çağrısıÇavuşoğlu'ndan Kudüs çağrısı

48 ülkeden katılım olacak

İİT Olağanüstü Zirvesi'ne 16'sı lider düzeyinde 48 ülkeden katılım olacak. Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, Endonezya, Filistin, Gine, İran, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Somali, Sudan, Togo, Ürdün ve Yemen'den cumhurbaşkanı, devlet başkanı ya da kral, Cibuti, Malezya ve Pakistan’dan da başbakan düzeyinde katılım gerçekleşecek. Komorlar devlet sekreteri, Umman başbakan yardımcısı seviyesinde temsil edilecek. Kazakistan ve Özbekistan'dan ise meclis başkanları zirveye katılacak.

Gözlemci ülkelerden KKTC’yi Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, misafir ülke statüsünde bulunan Venezuela’yı da zirvede Devlet Başkanı Nicolas Maduro temsil edecek.