”İslam ülkeleriyle işbirliğinde özel söktör önemli”
Hisarcıklıoğlu, İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Ülkeler Uzmanlar toplantısında konuştu
ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılması için, özel sektörün faaliyet alanı olan karşılıklı ticaret ve yatırım olanaklarının artırılmasının büyük önem ve öncelik arz ettiğini bildirdi.
İslam Konferansı Teşkilatı Üyesi Ülkeler Uzmanlar toplantısı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde yapıldı. Kuran-ı Kerim okunarak başlayan toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, katılımcılara Birliğin çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Kendilerinin Türkiye'de özel sektörün her geçen gün daha da gelişmesi ve dünya ekonomisi ile entegre olması için büyük gayret sarf ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, İKT üyesi ülkelerin arasında ticaretin artırılmasında ele alınacak konulardan birinin de özel sektörün kurumsallaşması ve kapasitesinin geliştirilmesi olduğunu kaydetti.
Dünya topraklarının yüzde 28'ine sahip olan ve çok geniş bir coğrafyaya yayılmış bulunan İslam ülkelerinin, farklı ekonomik yapıları ve kapasiteleriyle, başta insan gücü olmak üzere, çok zengin kaynaklara ve potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Bu büyük beşeri ve maddi kaynağı, aynı ölçüde ekonomik başarıya ulaştırmak hepimizin ortak idealidir" dedi.
2007 yılı itibariyle, İslam ülkelerinin dünya petrol üretimindeki payının yüzde 50, ham madde ihracatındaki payının yüzde 40, tarımsal ürünler ticaretinde ise yüzde 7 olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, toplam dünya nüfusunun da 3'te birine yakınını da barındıran İslam coğrafyasının dünya üretiminin sadece yüzde 6'sını gerçekleştirebildiğini kaydetti.
İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin hem tek tek ülkelerin menfaatine olacağını, hem de bunun ötesinde İslam ülkeleri arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesi, dünya siyaseti ve ekonomisi alanında da olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"İçinde bulunduğumuz yüzyılda, ilişkilerin geliştirilmesi için olmazsa olmaz şart ise ekonomik iş birliğinin kuvvetlendirilmesidir. Ekonomik düzlemde güçlenmeyen işbirliği, diğer her alanda yetersiz ve kısır kalacaktır. O nedenle, İslam ülkeleri arasındaki işbirliğinin artırılması için, özellikle biz özel sektörün faaliyet alanı olan karşılıklı ticaret ve yatırım olanaklarının artırılması büyük önem ve öncelik arz etmektedir."
İşbirliği alanları
İslam ülkelerinin kendi aralarında pek çok alanda işbirliği yapma imkanına sahip olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, inşaat, tekstil, gıda, otomotiv, haberleşme, turizm gibi alanları başlıca işbirliği alanları olarak hedeflemenin mümkün olduğunu dile getirdi.
Nitelikli ve yüksek teknolojiye dayanan üretim ve verimliliği de arzu edilen düzeye çıkartmaları gerektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İslam ülkelerindeki bu değerleri daha üst seviyelere çekmek için biz özel sektör camiasına büyük görevler düştüğüne inanıyorum. Ülkelerin kalkınmasındaki performans, dinamik, girişimci ve rekabet kapasitesine sahip, güçlü bir özel sektörle geliştirilebilecektir. Ülkelerimizdeki iktisadi problemlerin çözüm yolu, iş adamlarının aktif bir biçimde karar alma süreçlerine dahil edilmesidir."
Hisarcıklıoğlu, İKT üyesi ülkelerin siyasi iradesinin bu hedefe ulaşmada en önemli basamak olduğunu da belirterek, iç ticaret hedefinin gerçekleştirilmesi yönünde önemli bir adım olan İKT Tercihli Ticaret Sistemi'nin yürürlüğe girmesi için ülkelerin Çerçeve Andlaşması'nı, Tercihli Tarifeler Protokolü'nü ve Menşe Kuralları'nı imzalayıp onaylamalarının gerektiğini sözlerine ekledi.