İslami engizisyon mu?

Economist dergisindeki makalede, Ayşe Sucu'nun görevden alınmasını "Bu İslami bir engizisyonun sonucunda mı gerçekleşti?" ifadeleri yer aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Economist dergisi, Türkiye'de Diyanet İşleri Başkanlığı'nda son haftalarda yaşananlarla ile ilgili bir değerlendirmeye yer verdi.

Makalede, Diyanet İşleri Başkanlığı Kadın Faaliyetleri Merkezi Müdürü Ayşe Sucu'nun görevden alınmasının bir çeşit engizisyon pratiği olarak görüldüğüne dikkat çekildi.

Economist, sıkı bağlanmamış başörtüsü ve ilerici görüşleriyle Sucu'nun kadın hakları için bir dizi girişim başlattığını, Diyanet'in sembolü haline geldiğini ve görevden ayrılmasıyla aynı merkezde çalışan 28 kadının daha istifa ettiğini belirtiyor.

Economist, Mehmet Görmez'in, selefi Ali Bardakoğlu'nun aksine, türban konusunda katı fikilere sahip olduğunun söylendiğini ve Ramazan Bayramı sırasındaki vaazında kurban kesimine karşı çıkan bazı kişileri eleştirdiğini de belirtiyor.

Dergiye göre, kısa süre öncesine kadar yarı-özerk statüde olan Diyanet'in hükümete bağlı hale getirilmesiyle birlikte siyasi manipülâsyona daha açık hale gelmiş oldu. Mehmet Görmez'in liberalizminin gerçek sınavı da, Diyanet'in gayrımüslimlere ve Alevilere de kapılarını açıp açmamasıyla belli olacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir