İSO, otomotiv sektörü için tedbir bekliyor

Tanıl Küçük, iç pazarın üretim artışını yeterince destekleyecek noktada olmadığını belirterek tedbir alınmasını istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, iç pazarın, hala, üretim artışını yeterince destekleyecek noktada olmadığını belirterek, "Otomotiv sektörlerimizle birlikte diğer tüm sektörlerimizi desteklemek üzere, iç pazarı canlandıracak tedbirler mutlaka gündeme gelmelidir" dedi.

Küçük, Otomotiv Sanayii Derneğinin (OSD) 36. Genel Kurulunda yaptığı konuşmada, Türk otomotiv sanayinin, son yıllarda büyük bir atılım gerçekleştirdiğini dile getiren Küçük, otomotivin, son on yılda, üretimini, ihracatını ve istihdamını en çok artıran sektörlerin başında geldiğini anlattı. Otomotiv sektöründe yüzde 18'ler civarında bir istihdam kaybının gündeme geldiğini hatırlatan Küçük, şunları kaydetti:

"Neyse ki çok olumsuz geçen 2009'un ardından, 2010'la birlikte, karanlık bulutlar biraz aralanmaya, güneş biraz da olsa kendini göstermeye başlamıştır. 2010 Ocak ayında, sanayi üretimimiz, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 artmıştır. Aynı ay içinde üretimini artıran sektörler sıralamasında motorlu kara taşıtları yüzde 66,8'lik artışla radyo, tv sektörümüzün ardından ikinci sırada yer almaktadır. 2010 Ocak ayında dış ticaretimizde en büyük ihracat kalemini 1 milyar 63 milyon dolar ile motorlu kara taşıtları oluşturmuştur. Ocak 2010'da bir önceki yılın aynı ayına göre, motorlu kara taşıtlarının cirosu yüzde 43,6 siparişleri ise yüzde 46,4 artış göstermiştir.

Hükümetimizin 2009 yılında otomotiv sektörümüze yönelik aldığı tedbirlerin olumlu neticelerini bugün görebiliyoruz. Ancak, şunu da belirtmeliyiz ki, iç pazarımızdaki sorun devam etmektedir. İç pazarımız, hala, üretim artışını yeterince destekleyecek noktada değildir. Otomotiv sektörlerimizle birlikte diğer tüm sektörlerimizi desteklemek üzere, iç pazarı canlandıracak tedbirler mutlaka gündeme gelmelidir"

Kaya:  Küresel imalatçılarla görüşme faaliyetlerimiz sürecek

Taşıt Araçları ve Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Kaya da, 23-25 Mart 2010 tarihlerinde BMW yetkileriyle bir araya geleceklerini, Land Rover, Volkwagen gibi firmaların Türkiye'yi ziyaret ederek iş görüşmeleri yapacağını, 29 Mart-2 Nisan 2010 tarihlerinde Rusya'dan 10 ana sanayi şirketinin, yan sanayi ile işbirliğini geliştirmek amacıyla Türkiye'ye geleceğini anlattı.

Avrupa'daki küresel imalatçılarla bir araya gelme faaliyetlerinin süreceğini, Mısır, Cezayir, Fas, İran gibi ülkelerle yan sanayi ilişkilerini artıracaklarını ifade eden Kaya, kriz yüzünden ertelenmiş olsa da 2 milyon adetlik üretim hedefinden vazgeçmemek gerektiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir