İSO yeni dönemde ses getirecek
Volkan ÖZSOY
İstanbul Sanayi Odası (İSO), yeni dönemin ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi. Yaklaşık yüzde 35'inden fazlası değişen meclis oturumuna ilk katılanlar ile, yeni dönem bir kez daha aynı koltuklara oturmaya hak kazanan üyeler, gazeteniz DÜNYA'ya konuştu.
Önümüzdeki dört yıl boyunca yapacaklarını anlatan meclis üyeleri, Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın çalışma programını tanıttığı ilk meslis toplantısı öncesi, "Artık daha güçlü bir İSO" mesajı verdi ve yeni dönemin Türk sanayisi için çok daha verimli geçeceği görüşünü paylaştı. Üyeler, bu dönemde komitelerin artık çok daha aktif olacağı sinyalini verirken, sorunların çözümü için seslerinin de daha gür çıkacağını belirtti. İşte hazır giyimden gıdaya, makineden endüstriyel yemek sektörüne, tekstilden ısıtma, soğutmaya kadar eski ve yeni meclis üyelerinin DÜNYA mikrofonlarına söyledikleri:
Mehmet Selçuk SADIR: 9. Grup Meclis Üyesi
'Örme' için projelerimiz var
Geçen dönem yarım kalmış bir takım çalışmalarımız var. Bunları devam ettirip, tamamlamak istiyoruz. Örme sektörü olarak, bizim iki büyük sorunumuz var. Bunlardan biri, İstanbul sanayii, il dışına çıkacağı için mutlaka çevre şehirlerde yapılanmamız gerekiyor. Bu yüzden sektöre, kümeleneceği bir OSB kazandırma gayreti içinde olacağız. İkinci olarak da, hammaddemiz ipliğin, dünyada olduğu gibi, net kilo üzerinden satılmıyor olması sorunu. Yeni dönemde, bu sorunun da ortadan kalkması için gayret göstereceğiz.
Hüseyin BOZDAĞ 6. Grup Meclis Üyesi
Oda'nın gücünü kullanacağız
Hazır yemek sanayiinde yapacaklarımız Türkiye Yemek Sanayicileri Federasyonu vizyonuna uygun çalışmalar olacak. Bunların başında, ilköğretim okullarındaki 'obezite' ile mücadele ve savunma sanayiindeki yemek projelerimizi artık İstanbul Sanayi Odası ile birlikte yürüteceğiz. Ancak yeni dönemde, sadece kendi meslek komitemizle ilgili değil, sanayinin geneli ile de projelerimiz olacak ve bunları yine oda yönetimi ile paylaşarak, çok daha güçlü bir şekilde hayata geçirme çabası içinde olacağız.
Adem GENÇ 43. Grup Meclis Üyesi
İSO ile birlikte çözeceğiz
Ülkemizde çok hızlı gelişmekte olan 'hazır beton' sektörünü temsil ediyorum ve bizlerin, bu gelişimi paralel, oldukça fazla sorunları var ve biz, 'Türkiye Hazır Beton Birliği' olmasına rağmen, sorunlarımızı çözemiyoruz. Bunların çözümü için, yeni dönemde daha güçlü bir Oda ile birlik içinde çalışarak, elimizden geleni yapacağız. Kendi iş dalımızda dünyadaki gelişmeleri takip edip, bunların Türkiye'ye entegrasyonu konusunda gerekli çalışmaları da yapacağız. Umarım hem meslek grubuma, hem de Oda'ya faydalı bir dönem geçiririz.
Recep COŞKUN 2. Grup Meclis Üyesi
Sorunları en aza indirmeliyiz
Ben, İSO'ya bu dönem et sektöründen ve ilk kez meclis üyesi olarak seçilerek girdim. Daha once çeşitli kuruluşlarda, sivil toplum örgütlerinde yöneticilik yaptım. Aynı zamanda kendi şirketimin de yönetim kurulu başkanıyım. Bu yeni dönemde, şimdiye kadar oluşmuş problemlerimizi en aza indirmeye çalışacağız. Umuyorum ki, hem kendi iş kolumuzda, hem de İSO Meclisi'ndeki hedeflerimizde başarılı oluruz ve yine umuyorum ki, bu yeni yeni dönem sanayiimiz ve ülkemiz için hayırlı bir dönem olur.
Serol ACARKAN 27. Grup Meclis Üyesi
Sanayi artık hamle yapmalı
Yeni dönemde yapılması ve anlatılması gereken çok iş var. Gündeme getirilmeyen, kamunun dikkatini çekecek birçok çalışma yapmamız lazım. Örneğin, Kredi Garanti Fonu'nun işleyişi hakkında sorunlar var. Bunlara eğilip, ayrıca Oda'nın artık hak ettiği yere gelebilmesi için atılması gereken adımlarımız olacak. Ancak en önemisi, Türk sanayiinin bu dönemde mutlaka güçlü bir hamle yapması gerektiğni ve bunu da başlatacak olan yerin, İSO olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarımızın ağırlığı bu yönde olacak.
Sadık Ayhan SARUHAN İSO Yönetim Kurulu Üyesi
Artık aktif bir Oda görülecek
Bu benim ilk dönemim. Türkiye'nin dünya ile entegrasyonu sürecinde, STK'lar ve meslek kuruluşlarına çok büyük görevler düşüyor. Baktığımız zaman bu Oda, yarattığı katma değer, istihdam ve döviz geliri açısından Türkiye'nin çok önemli bir gücü. Biz yönetim kurulu olarak, komite ve üyelerimize eğilip, dünyaya açılan Türkiye'mize çok daha ciddi katkılar sağlamak istiyoruz. Bunun için de ilk toplantılarımızı yaptık ve inşallah yeni dönemde daha aktif çalışıp, sorunları daha çok aktaran bir yönetim kurulu göreceğiz.
[PAGE]
Vehbi CANPOLAT 13. Grup Meclis Üyesi
3 kat fazla büyümemiz gerek
İhracatta 2013 hedefine ulaşabilmemiz için bu ankinden 3 – 4 misli büyümemiz gerekiyor. Hazır giyimde 60, tekstil hammaddelerinde ise 20 milyar dolar ile, toplam 80 milyar dolar. Ihracat hedefi var. Bugünkü rakamlar ise, 16 ve 8 milyar dolar. Demek ki bizim üç misli daha büyümemiz, bunun için de sanayinin de buna paralel üç misli büyümesi gerek. Artık sadece kapasite artışıyla değil, katma değerli ürünlerle büyümemiz şart. Artık hükümetle, bakanlıklarla çok daha koordineli, adeta onların yan kolu gibi çalışmamız gerekiyor.
Ali KÖSEDAĞ 25. Grup Meclis Üyesi
Umarım katkı sağlarız
Örme çit sektöründen ilk kez meclis üyesi oldum. Türk sanayiinin çözüm bekleyen birtakım sorunları var. Elbette Türkiye'deki tüm sanayicilerin sorunları var ama, İstanbul'daki sanayicinin sorunlarının çok daha öneml olduğunu düşünüyorum. Ümit ediyorum ki, hem meslek komitemiz hem de tüm sektörlerdeki sanayicilerin sorunlarının çözümünde bu dönem katkı sunar, verimli ve faydalı oluruz. Ben bu dönemin tüm sanayicilerimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Ayhan YAVRUCU 35. Grup Meclis Üyesi
Önce Oda sonra Ankara
Benim bu dördüncü dönemim. Seçimlere, Ömer Cihad Vardan ile birlikte girdim ve çok uyumlu bir komite oluşturduk. Bizim grubu tam anlamıyla temsil eden, sektörü tam anlamıyla yansıtan bir meslek komitesi oluştu. Dolayısıyla temsil ettiğimiz sektörün sorunları, var olan problemleri için akılcı çözümler üretmek ve bunları once İSO Meclisi'ne, buradan da alacağımız onayla, Ankara'ya ulaştırıp, rasyonel ve tatmin edici cevaplar alabilmeyi hedefliyor ve başarılı bir çalışma dönemi geçirmeyi ümit ediyorum.
Aynur AYHAN 26. Grup Meclis Üyesi
Yine kurullarda olacağım
Bu, benim ikinci dönem meclis üyeliğim. Aynı zamanda İSO Vakfı Yönetim Kurulu'nda da görevliyim. Geçen dönem, Dış Ticaret İhtisas ve Çevre Kurulu'nda görev yaptım. Bu dönem yine değişik kurullarda görev almayı düşünüyorum. İSO, Türkiye'nin nabsını tutan bir oda. Bizim komitemizde, hafif metallerin dokümünü yapan, profil, kuyumcu ve bakır firmaları var. Bu renklilik içinde sektörümüzün, sanayinin sorunlarını ve çözüm önerilerini, gerek Oda yönetimine, gerekse de Ankara'ya taşıyarak, çözümler arayacağız.
Sedat ZİNCİRKIRAN 6. Grup Meclis Üyesi
Büyümeye engel sorun var
Grubumuz, endüstriyel yemek üreten ve İstanbul'daki sanayicinin yemek ihtiyacını karşılayan firmalardan oluşuyor. Yeni dönemde, çözülmesi gereken birtakım sorunlarımızı, Oda kanalıyla, daha bir kolaylıkla çözeceğimize inanıyorum. Örneğin, MEB'e bağlı okullarda sektörümüzün yemek verememe durumu var. Bu hem sektörün büyümesinin önünde engel hem de öğrenci sağlığını ilgilendiriyor. Ayrıca, İstanbul'a 40 km. ötede, musluklardan suların akmadığı sanayi bölgeleri var. Bu sorunların çözümü için çalışacağız.
Mehmet UMUR 4. Grup Meclis Üyesi
Sektöre hizmet edeceğiz
Öğütülmüş tahıl ürünleri ve unlu mamuller sektöründen İSO Meclisi'ne seçildim. Biz bu dört yıllık dönemde sektörümüze hizmet edeceğiz. İSO'nun, bu dönem çok daha güçlü bir sanayi odası olacağına inanıyorum. Bizler komitemizde, bu süreç içinde sektörümüzle ilgili daha iyi neler yapabiliriz, nasıl daha fazla gelişim sağlayabiliriz diye, arkadaşlarımızla sürekli istişare içinde olarak, ortak akılda da birleşeceğiz. Sektörümüzün daha iyi yerlere gelebilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.
[PAGE]
İSO Meclisi'nin ilk oturumunda neler yaşandı?
-NACE Kodlama Sistemi'yle, komite sayısı 56'dan, 46'ya düşen İSO'nun ilk meclisi öncesi, salonda aşırı bir kalabalığın olmadığı gözlendi. Bunda, okulların tatil olması ve yaz sıcaklarının iyice bastırmasının etkili olduğu belirtildi.
- Meclise ilk gelenler arasında ağırlığın, yeni yönetim kurulu üyelerinden oluşması dikkat çekti.
- Eski Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük'ün ilk toplantıda, salondaki yerini almadığı gözlenirken, Küçük'le birlikte görev yapan ve yeniden seçilen üyeler ile, Oda'da yıllarca yöneticilik yapan Ömer Dinçkök, Hüsamettin Kavi ve Hakkı Kalkavan'ın ise, ön sıralarda yer alarak, toplantı sonuna kadar salondan ayrılmadığı gözlendi.
- Gündemin, "Öneriler, talepler' bölümünde, kürsüye çıkan az sayıdaki meclis üyeleri arasında yenilerin ağırlıkta bulunduğu dikkatlerden kaçmadı.
- Bu bölümde, kürsüye gelen deneyimli Meclis üyesi Ender Yılmaz, yönetimden bir lokal istedi ve, "Üye sayımız düştü. Koltuklar boş kaldı. Bir bakan, müsteşar büyüğü geldiğinde, konsantrasyonu sağlayamayız. Bu nedenle boş kalan koltuklara, komite başkanlarımızı hiç olmazsa dinleyici olarak oturtalım" diyerek, Oda tarihinde ilk kez böyle bir istekte bulundu.
- Yeni dönemin ilk oturum açılışını, ilk kez bir kadın Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay yaparken, yönetime ayrılan bölümde de yeni yönetimle gelen ilk kadın Genel Sekreter Melek Uz'un oturması, Oda tarihinin yaşadığı ilkler olarak kayıtlara geçti.