İspanya ekonomisi büyüyecek

İspanya Başbakanı Zapatero, resesyondan çıkan ülke ekonomisinin dördüncü çeyrekte de büyüyeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkenin yaklaşık iki yıldır süren resesyondan çıkması nedeniyle ekonominin dördüncü çeyrekte de büyüyeceğini tahmin ettiğini söyledi.

Zapatero, Bakanlar Kurulu'ndan sonra düzenlediği basın toplantısında, bir yıl önce 2010 yılının İspanya'nın resesyondan çıkarak ekonomik toparlanmaya doğru yol alacağı bir yıl olacağını öngördüğünü belirterek, "Bu tahmin tuttu. Ancak bunun yavaş ve zayıf büyüme olduğunu biliyoruz ve bu büyümeyi güçlendirmek ve pekiştirmek için bizi zor görevler bekliyor" dedi.

Bu yıl üç çeyreğin hiçbirinde üretimin düşmediğini ifade eden Zapatero, "Yılın son çeyreğinin de olumlu olmasını bekliyorum" diye konuştu.

İspanya hükümeti, 2009 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yüzde 11,2'si oranındaki bütçe açığını 2013 yılına kadar AB'nin limiti olan yüzde 3'e çekmeyi hedefliyor. Zapatero, istihdam piyasası reformları ve tasarruf önlemlerinden sonra hükümetin bütçe açığı hedeflerine ulaşmak için çabalayacağını belirtti.

Zapatero, gelecek yıl önemli oranda istihdam olanağı yaratılacağından ve yüzde 20'ler seviyesindeki işsizlik oranının düşeceğinden emin olduğunu kaydetti.

Ekonomik krize rağmen hükümetin "dayanışmada özel bir çaba gösterdiğini" söyleyen Zapatero, gelecek yıl asgari ücretin yüzde 1,3 artarak, aylık 641,50 dolar olacağını, emekli aylıklarının da aynı oranda artırılacağını kaydetti.

Asgari ücretteki artış şu anda yüzde 2,3 seviyesindeki enflasyon oranının altında kalıyor.

Zapatero, emeklilik yaşını 67'ye yükselten yasa tasarısının birkaç hafta içinde Bakanlar Konseyi'nde onaylanmasını beklediğini de ifade etti.

Önceki yıl ikinci kez iktidara geldiğinde Zapatero, asgari ücretin 2012 yılında 800 avroya ulaşacağı sözünü vermişti.

İspanya, Euro Bölgesi'ne üye ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri.

Bu konularda ilginizi çekebilir