”İsrail arabuluculukta Türkiye'ye minnettar”

Bakan Güler, bakanlıktaki makamında İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Eliezer ile görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer, "İsrail halkı ve hükümeti Türkiye'nin Suriye ile İsrail barış görüşmelerindeki arabuluculuğu ile bölge istikrarına katkısı nedeniyle çok minnettardır" şeklinde konuştu. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlıktaki makamında İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer ile görüştü. Her iki bakan, yaklaşık 1,5 saat görüşmenin ardından açıklama yaptılar. 

İsrailli Bakan Eliezer açıklamasında, Akdeniz Boru Hattı Projesinin (Medstream) önemli bir proje olduğunun altını çizerek, Ortadoğu barışına çok olumlu katkı sağlayacağını söyledi. 

Bakan Eliezer, bu projede 3 boru hattı bulunacağını ve bu hatlar çerçevesinde hampetrol, doğal gaz, su, elektrik ve fiberoptik sevkıyatının sağlanacağını vurguladı. Eliezer, Türkiye'den su satın alma konusunda çok ciddi olduklarına da dikkati çekti. 

Bakan Eliezer, bir soru üzerine, Rusya ve Azerbaycan'ı ziyaret ederek, projeye kaynak sağlama görüşmelerinde bulunduğunu söyledi. 

Rusya ile iki anlaşma imzalamaya çok yakın olduklarını belirten Eliezer, bu anlaşmaların ilkinin, Rusya ile İsrail arasında Mutabakat Zaptı, diğerinin de ticari bir anlaşma olacağını kaydetti. İsrailli Bakan, Rusya ile görüşmelerinde, Rusların da bu projedeki doğal gazın Türkiye'den geçmesi görüşünde oldukları izlenimi edindiğini ifade etti. 

Eliezer, anlaşmaların ardından iki ülke arasındaki ilişkilerin Rus ve İsrail firmaları aracılığıyla götürüleceğini bildirdi. 

Azerbaycan ile de görüştüklerini belirten Eliezer, "Azerbaycan, bu projeye çok ilgi gösteriyor ve özellikle petrol hattını kullanmak istiyor" dedi. 

İsrail Ulusal Altyapı Bakanı Bünyamin Ben Eliezer görüşmelerinde, herkesin Akdeniz'e, Kızıldeniz'e, oradan da Hindistan, Çin ve Tayvan'a kadar uzanacak olan bu projenin en kısa zamanda sonuçlanmasını istediğini gördüğünü ifade etti. 

Akdeniz Boru Hattı Projesi'nde, Türkiye'nin rolünün çok önemli olduğunun altını çizen Eliezer, ancak bu türden projelerle, Ortadoğu'daki barış sürecinin sağlamlaştırılmasına olumlu katkı sağlanabileceğini vurguladı. 

Bölgesel barışa yönelik projelere ağırlık verdiklerini ifade eden Eliezer, bu çerçevede, Mısır'dan, İsral'e bir doğal gaz boru hattı bulunduğunu, Ürdün ve Filistin ile de benzer projeler üzerinde çalıştıklarını, bu konuda görüşmeler yaptıklarını kaydetti. 

Akdeniz Boru Hattı Projesi'ndeki, su, elektrik ve fiber optik konularının, Türkiye ile İsrail'i ilgilendiren konular olduğunu belirten İsrail Bakan, su sıkıntısı çeken İsrail'in, suyunu, denizden arıtma yöntemiyle sağladığını, bu konuda, dünyanın en ileri teknolojisine sahip olduğunu kaydetti. 

İsrail'in, 750 milyon metreküp suyu denizden arıtma yöntemiyle sağladığını ve bunun zahmetli olduğunu vurgulayan Eliezer, Türkiye'den, boru hattı aracılığıyla su satın almayı ciddi olarak istediklerini ifade etti.