İsrail artık engel çıkarmasın

Erdoğan, Filistin'in BM'de 'gözlemci devlet' statüsü kazanmasına ilişkin "İsrail'in, bu aşamadan itibaren başkenti Doğu Kudüs olan Filistin'in önüne engel çıkarmaması gerekir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Arap İşbirliği Forumu Dışişleri Bakanları 5. Toplantısı öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, Arap dünyasını ve İslam coğrafyasını yakından ilgilendiren, esasında, tüm dünyayı ve insanlığı çok yakından ilgilendiren bir konuda hissiyatını paylaşmak ve tebriklerini iletmek istediğini söyledi.

Erdoğan, önceki gece BM'de yapılan oylamada, Filistin'in, "gözlemci devlet" statüsüne kavuştuğunu anımsatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Filistin, sadece bu coğrafyada değil, tüm insanlığın kalbinde, tüm insanlığın vicdanında kanayan bir yara oldu. Açıkçası tam bir iyimserlik içinde olduğumuz söylenemez ancak Filistin'in gözlemci devlet olmasıyla umutlarımızın çoğaldığını ifade etmek istiyorum. Her ne kadar gözlemci devlet olsa da Filistin'in bugün aynı zamanda işgal altında bir ülke olduğunu da görmek ve kabul etmek durumundayız. İsrail'in, bu aşamadan itibaren başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin oluşumunun önüne engel çıkarmaması gerekir. İsrail de artık görmelidir ki, Filistin sorunu devam ettikçe bu bölgeye huzur, barış, istikrar ve güvenliğin gelmesi mümkün olmayacak,
 

Sizi hiç bir güç ayırmamalı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasında Filistinliler'e de seslenerek, "Filistinliler şunu özellikle bilmelidir, ben onlara kardeşleri olarak, sevenleri olarak sesleniyorum; önceki gece sevinen, bayram eden, heyecanlanan, umutlanan, gözleri sevinçten yaşaran sadece Filistinliler değil, tüm Müslümanlardır, tüm dünyadır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Filistin'de, Filistinli taraflar arasında husumet, anlaşmazlık hele hele çatışma görmek istemediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün dünya, bütün İslam coğrafyası Filistin'in sevinciyle kucaklaşırken, Filistinliler'in kendi aralarında kucaklaşmamalarını asla kabullenemeyiz. Filistin'i daha ileri statülere taşımak, Filistin'i, başkenti Doğu Kudüs olan bir devlet olarak görebilmek için, Filistin'in birliği, beraberliği şarttır ve biz de bunu görmek, bunun heyecanını yaşamak istiyoruz. Filistinli kardeşlerimi tekrar tebrik ediyor, 'mebruk Filistin' tebrikler Filistin diyorum. Hayırlı olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyorum."

"Sorunumuz Suriye halkıyla değildir"

"Bizim sorunumuz Suriye halkıyla değildir, Suriye halkının tümü bizim kardeşimizdir. Sorunumuz Suriye'deki zalim Esed rejimiyledir" diyen Erdoğan, Marakeş'te, 12 Aralık'ta gerçekleştirilecek Suriye Halkının Dostları Grubu'nun dördüncü toplantısında muhalefete güçlü bir destek verilmesini beklediklerini söyledi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin de içinde bulunduğu zor coğrafyada tarihi nitelikte gelişmelere şahit olunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Son yıllarda, karşı karşıya kaldığımız sorunları, yakın tarihte örneği görülmemiş şekilde birlik ve dayanışma sergileyerek, istişare mekanizmalarını çalıştırarak aşma başarısını gösterdik. Açıkçası, bugün Filistin sorununda ulaşılan aşama, bölge ülkelerinin ittifakının, dayanışmasının, istişarelerinin eseridir. Suriye meselesi de aynı şekilde dayanışma ve istişare ile inşallah geride kalacaktır. Bölgemizdeki diğer acil ve ciddi meseleler konusunda da istişarelerimizi sürdürmemizin, dayanışmamızı daha ileri seviyelere çıkarmamızın son derece önemli olduğuna inanıyorum. Ortak bir tarihin, ortak bir medeniyetin, en önemlisi de ortak bir coğrafyanın mensupları olarak, bizi, ülkelerimizi, halklarımızı ilgilendiren her konuda çözüm üretecek irade ortaya koyabiliriz. Bu sayede, ülkelerimizi daha fazla refaha ulaştıracağımız gibi, bölgesel ve küresel barışı da güçlü şekilde tesis edeceğimizden hiç şüphe yoktur."