İsrail bombalıyor Erdoğan takdiri ilahi diyor

Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında İsrail'in Suriye'yi bombalaması ardından Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarına eleştiri getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin Suriye politikasını eleştirirken, "İsrail'in jetleri kalkıyor, Suriye'deki Müslümanları bombalıyor, Recep Tayyip Erdoğan da bunu Allah'ın takdiri olarak bu millete sunuyor" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, dün Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilişlerinin 41. yıl dönümü olduğunu anımsattı. Onların yalnızca "Bağımsız Türkiye" dediğini, Türkiye'nin bağımsızlığı için mücadele ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Bütün halkı kucakladılar. 'Halkın çıkarlarını sonuna kadar savunacağız' dediler. Ülkemize yabancıların gölgesi dahi düşmesin diye mücadele ettiler. O dönemin yetkilileri onları en ağır şekilde cezalandırdı. İdam sehpasına giderken onurluydular, kararlıydılar. 'Bağımsız Türkiye' diye haykırdılar" diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, Galatasaray'ın şampiyonluğunu da kutladı. Şampiyonluğu kutlamak için Taksim'de bir araya gelenlerin herkesi kucakladığını kaydeden Kılıçdaroğlu, "AKP'nin Valisi ise yeniden konuştu. Oraya az sayıda kişi gitmiş, uzun süre kalmamışlar. Kalabalık olsalardı, uzun süre kalsalardı onlar da çukura düşerdi belki... Sayın Vali kusura bakma ama o çukurdaki sensin" dedi.
Devletin valisi olmakla iktidarın valisi olmanın farklı olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, devletin valisinin yasaları uyguladığını, iktidardın valisinin ise koltuğunu düşünerek 'Başbakan bana ne der' diye endişelendiğini ifade etti.
Taksim'deki 1 Mayıs gösterilerinde polisin müdahalesini de eleştiren Kılıçdaroğlu, insanların yoğun bakımda hayat mücadelesi verdiğini belirterek, "Çünkü diktatörden talimat gelmiş: 'Bayramı orada kutlamayacaksınız' demiş. Bu emre itaat edilmiş" şeklinde konuştu.
AİHM kararına göre, toplantı yerini belirlemenin de toplantı ve gösteri hakkının bir parçası olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, bu konuda AİHM'e yeniden gidilmesi halinde Türkiye'nin ceza alacağını ifade etti.
Kemal Kılıçdaroğlu, grup toplantısında, iflas eden Şeker Piliç Fabrikası'nın çalışanlarının da bulunduğunu belirterek, 20 bin ailenin geçim kaynağı olan bu fabrikanın iflasının nedeninin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümeti olduğunu ileri sürdü. Kılıçdaroğlu, söz konusu fabrikanın devletten alacağını tahsil edemediği için iflas ettiğini savundu.
Askerlik süresinin kısalmasına ilişkin tartışmalara değinen Kılıçdaroğlu, aslında bu projenin CHP'ye ait olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "Bu projeyi söylediğim zaman Sayın Erdoğan, 'Peki askere kim gidecek?' dedi. Anladık senin çocukların gitmiyor ama bu ülkenin bağımsızlığı için hepimiz askeriz. Şimdi geldiğimiz yere geldiler" diye konuştu.

"Önce Amerika'ya gel sonra Gazze'ye gidersin"

Suriye'de yaşanan tablonun sorumlularından birinin Başbakan Erdoğan olduğunu iddia eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Diyelim ki bir apartmanda oturuyorsunuz. Komşunuzda yangın çıktı. Söndürmeye gidersiniz. Benzinle giderseniz o yangın size de sıçrar. Geldiğimiz nokta o. Suriye'deki olayların müsebbibi bu hükümettir ve onun çapsız Dışişleri Bakanı'dır.
Dışarıdan militan getiriyorsun, Türkiye'de eline silah veriyorsun, cebine para koyuyorsun ve Suriye'ye gönderiyorsun, 'Git orada kardeşini öldür' diye. Sana soruyorum Recep Tayyip Erdoğan: Silah verdiğin, cebine para koyduğun o insanlar, bir gün gelir senin karşına dikilir. Cumhuriyet tarihinde hiçbir komşumuzla savaş noktasına gelmedik. Hiçbir komşumuzun iç işlerine karışmadık. Bu coğrafyada barış ve huzuru egemen kılmak istedik. Türkiye, bu coğrafyada barış ve huzurun garantörüydü. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti birilerinin oyuncağı asla olmadı. Ta ki AKP'ye kadar. Egemen güçlerin Ortadoğu'daki taşeronu haline geldi.
Akçakale'ye bakın. Bir polisimiz şehit edildi. Hesabını soran yok. 'Kimyasal silah kullanıldı' diyorlar. Açıklama geldi, kimyasal silahın muhaliflerin kullandığına dair. Ne olacak? Öyle bir noktaya geldik ki Kızılcahamam'da 'Allah'ın yardımıyla Esad gidecek' diyor. Onun söylediği tarihte İsrail jetleri Suriye'yi bombalıyor. Allah'ın yardımı dediği, İsrail jetleri, oradaki Müslümanları bombalıyor. Sende hiç vicdan, ahlak yok mu? O insanları bombalayanlara karşı ne demek istiyorsun? İsrail'in jetleri kalkıyor, Suriye'deki Müslümanları bombalıyor, Recep Tayyip Erdoğan da bunu Allah'ın takdiri olarak bu millete sunuyor. Sen daha düne kadar ne konuşuyordun? Ne söylemiştim; yalancıdan Başbakan olmaz.
'Gazze'ye gideceğim' diyordu. Talimat geldi, 'Önce Amerika'ya gel sonra Gazze'ye gidersin.' Ne söyledi? 'Başüstüne' dedi. Yalancıdan Başbakan olmaz. Bizim Başbakan'a böyle bir üslup kullanılmasını da eleştiren benim. Çünkü ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlarının seyahatlerine bir başka ülkenin müdahale etmesini asla içime sindiremem. Ama o içine sindirdi. 'Emredersiniz. Daha sonra giderim. Siz ne zaman uygun görünseniz' dedi. 'Ben Gazze'ye gideceğim. Türk donanması eşliğinde yardım gemileri göndereceğim' demişti. Gönderdi mi gitti mi? Sayın Erdoğan yürekliysen, adam gibi adamsan sözünün arkasında duran ersen bin bakalım donanmaya, git bakalım Gazze'ye. Gider mi? Yalancıdan Başbakan olmaz."