İsrail ile savunma sözleşmeleri şirketten şirkete

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail ile devletten devlete hiçbir ihale sözleşmesinin bulunmadığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İsrail ile devletten devlete hiçbir ihale sözleşmesinin bulunmadığını bildirdi.

Gönül, Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

"İsrail ile yürütülen savunma anlaşmalar iptal mi?" sorusuna Bakan Gönül, "Gündemimizde öyle bir madde yoktu, görüşmedik" yanıtını verdi.

Heron'ların kullanımı ile ilgili soru üzerine de Gönül, Heron'ların kullanılmasında herhangi bir problemin bulunmadığını kaydetti. 

Gazetecilerin, ihalelerin iptal edilmesine yönelik soruları karşısında Milli Savunma Bakanı Gönül, ihalelerle anlaşmaları karıştırmamak gerektiğinin altını çizerek, anlaşmaların Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlandığını, Bakanlar Kurulu tarafından uygun görüldüğünü ve Meclis'ten geçtiğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Gönül, ihalelerde İsrail ile devletten devlete hiçbir sözleşmenin bulunmadığını belirterek, "Ticari anlaşmalarda da pek çoğunun sonuna gelindi. En önemlisi insansız uçaklardı ve onların da sonuna gelindi. Şirketten şirkete olan anlaşmalar ise başka" dedi.

Bir başka soruya karşılık Gönül, "Herhangi bir İsrail şirketi şu anda bizim muhatabımız değil. Ama alt yüklenici olarak başka şirketlerin muhatabı olabilirler" diye konuştu.

Bakan Gönül, "Şirketten şirkete yapılan işlere sınırlama var mı?" sorusuna da şirketten şirkete yapılan işlerin özel hukuka tabi olduğu ve İcra Komitesi'nin yetkileri dahilinde olan bir husus olmadığı karşılığını verdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Güney Kore'deki açıklamasına yönelik soru üzerine de Gönül, "Dışişleri Bakanımız basın toplantısında 'İsrail'in tavrını bekliyoruz, takip ediyoruz' demişti. Şimdi de Dışişleri Bakanlığımızın tutumunun bu olduğunu biliyoruz" dedi.

Gönül, 4 Heron ile ilgili soruya, şu yanıtı verdi:

"4 insansız aracın imali bitti, teslime hazır vaziyette. Ancak bizim ekiplerimiz, kabul heyetimiz gidecekler, test edecekler. İsrail kendi denemelerini, testlerini yaptı. Ama bizim kabul heyetimizin de İhale Kanunu'na göre test yapması lazım. Tabii bu test insansız hava aracının üzerindeki aygıtın, gerecin ayrı ayrı test edilmesi, yerde, havada çeşitli şartlarda olacağı için epey uzun sürebilir, bugünden yarına olabilecek bir şey değil."

"Heyet İsrail'e gitmedi mi? Ne zaman gidecek" sorusu üzerine Gönül, heyetin İsrail'e uygun zamanda gideceğini ifade etti.

Geniş bir heyet tertip edileceğini kaydeden Gönül, daha önce teslim alınan 6 insansız hava aracı içinde aynı sürecin işlediğini, bir kısım testlerin İsrail'de, nihai kabullerin de Türkiye'de yapıldığını söyledi. Gönül, "Aynı süreç 4'ü için de geçerli. Yeni bir olay yok" dedi.

TUSAŞ'tan teklif alınacak

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığının yük helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında ABD hükümeti ile Yabancı Askeri Satış (FNS) sözleşmesi imzalanması, Türkiye'ye özgü konfigürasyon kalemlerinin entegrasyonu için de TUSAŞ'tan teklif alınmasının kararlaştırıldığını bildirdi.

Bakan Gönül, Savunma Sanayi İcra Komitesi Toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklama yaptı.

Değerlendirme çalışmaları tamamlanan bazı projelerde yüklenici firmalar ile görüşmeler yapmak ve sözleşme imzalamak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığının yetkili kılındığını belirten Gönül, bu çerçevede Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve diğer kamu kurumlarının helikopter ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında alınan tekliflerin hukuki, mali, sanayileşme ve teknik hususlarda müzakerelerin son aşamaya getirilerek niha karar için Savunma Sanayi İcra Komitesine en kısa sürede sunulmasına karar verildiğini ifade etti.

Bakan Gönül, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığının yük helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında da ABD hükümeti ile yabancı askeri satış (FNS) sözleşmesi imzalanmasına, Türkiye'ye özgü konfigürasyon kalemlerinin entegrasyonu için TUSAŞ'tan teklif alınmasına karar verildiğini açıkladı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığının acil taarruz helikopteri ihtiyacının karşılanması maksadıyla mevcut taarruz helikopteri tedariki projesi kapsamında 9 adet ilave helikopterin tedariki için TUSAŞ ile görüşmelere başlanmasına karar verildiğini bildiren Gönül, ayrıca Kara Kuvvetleri Komutanlığının alçak ve orta irtifa hava savunma sistemi ihtiyaçlarını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında alınan teklifin değerlendirilmesi sonucunda da füze kısmı ROKETSAN alt yükleniciliğinde olmak üzere, ASELSAN ana yükleniciliğinde tasarım ve geliştirme dönemi için sözleşme görüşmelerine başlanmasının kararlaştırıldığını söyledi.

TSK'nın modern makineli tüfek ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında alınan teklifin değerlendirilmesi sonucunda da MKEK ile tasarım ve geliştirme dönemi için sözleşme görüşmelerine başlanması yönünde karar alındığını ifade eden Bakan Gönül, alınan diğer kararları şöyle sıraladı:

"Deniz Kuvvetleri Komutanlığının denizaltı kurtarma ana gemisi ile kurtarma ve yedekleme gemisi ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan projeler kapsamında alınan tekliflerin değerlendirme çalışmaları sonucunda İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret A.Ş ile sözleşme görüşmelerine başlanacak.

Savunma Sanayi İcra Komitesi bu toplantısında, ayrıca savunma sanayi müsteşarlığı tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında oluşan ihtiyaçların giderilmesi maksadıyla muhtelif sözleşme değişiklikleri yapılması ve kaynak tahsisi konularında Müsteşarlık yetkilendirildi.

İcra Komitesi, bunlara ilaveten TSK'nın değişen ihtiyaçları çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı eğitim helikopterleri öncelikli olmak üzere Türkiye'de kamu ve özel kesim ihtiyaçlarına cevap verecek bir özgün hafif genel maksat helikopter geliştirme projesinin TUSAŞ ana yükleniciliğinde başlatılmasına karar verdi.

Savunma Sanayi İcra Komitesi, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesinde gelinen aşamayı gözden geçirerek, milli işletme-idame taleplerimiz ve sanayimizin projeye katılımı konularında ortaya konulan hedeflerimizin 2011 yılında verilmesi öngörülen uçak siparişi aşamasından önce ABD tarafındaki muhataplarımızla müzakere edilerek sonuçlandırılması gerekliliğini değerlendirdi."

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bir soru üzerine Genel Maksat Helikopter Projesi'nde tedarik edilmesi öngörülen helikopter sayısının 123'den 109'a düşürüldüğünü, bunun ihtiyaçlar çerçevesinde artabileceğini söyledi.