”İşsizliği yok edebilmek için büyüme hızı yüzde 6'nın altına inmemeli”
Sabancı CEO'su Dördüncü, "Bunu sağlamak için en önemli elementlerden bir tanesi, Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatının büyütülmesidir" dedi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Dördüncü, Türkiye'nin en önemli problemi olan işsizliğin orta ve uzun vadede halledilebilmesi için Türkiye'nin yıllık büyüme hızının yüzde 6 oranının altına inmemesi gerektiğini belirterek, "Bunu sağlamak için en önemli elementlerden bir tanesi, Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatının büyütülmesidir" dedi.
İSO'nun "Sürdürülebilir Rekabet Gücü; Kriz Sonrası Yeni Yön" temalı 8. Sanayi Kongresinde "Yeni Pazar fırsatları ve Giriş Stratejileri" konulu panelde konuşan Dördüncü, Türkiye'nin ekonomik potansiyeli çok yüksek bir ülke olduğunu söyledi.
Dördüncü, Türkiye'nin 70 milyonu aşkın çok genç bir nüfusu olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"Eğer Türkiye, Avrupa Birliği ile aramızdaki kişi başına gelir düzeyindeki farkı kapatmak istiyorsa, bu farkı küçültecekse, işsizlik oranını aşağıya çekecekse, rekabet gücünü sürekli yükseltmek durumundaysa, o zaman ekonomisini büyütmek durumundadır. Türkiye'nin yıllık büyüme hızının yüzde 6 oranının altına inmemesi gerekiyor ki, işsizlik denilen en önemli problemimizi orta ve uzun dönemde halledebilelim.
Bunu sağlamak için en önemli elementlerden bir tanesi, Türkiye'nin mal ve hizmet ihracatının büyütülmesidir. Bugün mal ve hizmet ihracatının ekonomimizdeki payı sadece yüzde 24'tür. Son 10 yılda ihracatımız ekonomimizi büyütseydi, yıllık ortalama büyüme hızımız yüzde 1,4 olacaktı. Mal ve hizmet ithalatımız çok hızlı büyüyor. Ekonomideki payı yüzde 28 ve gerçekten hızlı büyümekte. Dolayısıyla ihracatımızın ekonomideki katkısı negatiftir. Sadece kriz yıllarında bu katkı ortaya pozitif olarak çıkıyor."
Sadece mal ihracatına bakıldığında, 2008 yılı sonu itibariyle son 10 yılda 27 milyar dolardan, 132 milyar dolara çıkarıldığını hatırlatan Dördüncü, bu 105 milyar dolarlık artışın, 85 milyar dolarının son yılda gerçekleştirildiğini kaydetti.
Ahmet Dördüncü, son yıllık dönemde Türkiye'nin ihracatının Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya (GSYH) oranının sadece yüzde 2,5 oranında büyüdüğünü anlatarak, oysa ki önceki 5 yılda bu oranın yüzde 5,5 puana kadar büyümüş olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin ihracatının nominal olarak büyümüş olsa dahi oransal olarak yavaşladığını dile getiren Dördüncü, ihracatın daha da hızlandırılması gerektiğini vurguladı.
"İhracatın bölgesel dağılımında önemli değişim oldu"
Dördüncü, son 5 yılda Türkiye'nin ihracatının bölgesel dağılımında da önemli bir değişim görüldüğüne dikkati çekerek, bu değişimin çok önemli olduğunu ve böyle kriz dönemlerinde ihracatın sadece belirli bir bölgeye odaklanmış bulunmasının ne kadar kötü olabileceğinin geçmiş kriz döneminde yaşandığını dile getirdi.
Dünyada yaşanmakta olan global kriz nedeniyle bütün ana pazarların daraldığını vurgulayan Dördüncü, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eskiden bir Uzak Doğu krizi olduğu zaman Avrupa'ya yöneliyorduk, Avrupa'da bir şey olduğu zaman Asya'ya yöneliyorduk. Dolayısıyla piyasa seçme kabiliyetimiz vardı. Ama bu krizde sadece belirli bölgelere ihracat yapmanın ne kadar tehlikeli olabileceğini gördük. Son 5 yılda ihracatımızda bu anlamada bir değişim gözlemliyoruz.
AB ve diğer OECD ülkelerinin toplam ihracatımızdaki payı yüzde 68'den, yüzde 53'e, 15 puan düştü. Yakın ve Orta Doğu, Afrika ve AB dışı Avrupa ekonomilerinin payı ise yüzde 23'ten yüzde 38'e çıktı. 2003 yılında AB ülkeleri dışındaki Avrupa'ya ihracatımız 3,4 milyar dolardı. Bunu 2008 sonunda neredeyse 16 milyar dolara çıkardık. Yakın Doğu ve Orta Doğu'ya ihracatımızı ise 5,5 milyar dolardan, 26 milyar dolara çıkardık. Afrika ülkelerine olan ihracatımız ise 2 milyar dolardan 9 milyar dolarlara geldi. İslam ülkelerine ise ihracatımız 7 milyar dolardan 33 milyar dolara çıktı."
Dördüncü, OECD ülke ekonomilerinin Türkiye ihracatındaki payının GSYH oran olarak binde 9 puan düştüğünü ifade ederek, buna karşı Avrupa Birliği dışı Avrupa ülkeleri, Afrika ve Yakın Doğu ülkelerine yapılan ihracatın payının GSYH'ye oranla 3 puan arttığını kaydetti.
"Türkiye büyüme potansiyeli olan bir bölgenin ortasında"
Türkiye'nin büyüme hedefi içerisinde Avrupa Birliği ve OECD ülkelerinin pazarlarını da ihmal etmemesi gerektiğine değinen Dördüncü, Türkiye'nin diğer pazarlara ihracat yaparken, bu pazarlara olan ihracatı oransal olarak düşürmemesi, tam aksine büyütmesinin önemine işaret etti.
Ahmet Dördüncü, çok hızlı büyüyen ve büyüme potansiyeli olan bir bölgenin ortasında bulunuyor olmasının, Türkiye'ye, ihracatını büyütmesi açısından çok önemli fırsatlar sunduğunu söyledi.
Türkiye'nin yeni ve potansiyeli olan pazarlardan çok daha pay alma çabasını sürdürmesi gerektiğini vurgulayan Dördüncü, Çin gibi dev bir pazara sadece 1,4 milyar dolar, Hindistan pazarına 550 milyon dolar ihracat yapıldığını, bu pazarlara ihracatın artırılması için nelerin yapılması gerektiğinin çalışılması gerektiğini söyledi.
Toplantı bitiminde bir gazetecinin, AK Sigorta ile ilgili soru sorması üzerine Dördüncü, "Şirket, sigortacılık sektöründe sağlam, sağlıklı bir şirket olarak devam edecek" dedi.
Dördüncü, "AK Sigorta'nın satışı gündemde mi?" sorusuna da "Yok, nereden çıkartıyorsunuz? Satar mıyız şirketimizi?" karşılığını verdi.