İstanbul 24 saat canlı yayında

İstanbul'da MOBESE sistemi ile 1179 noktada 4 bin 11 kamera ile görüntü kaydı yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'da 1179 noktada 4 bin 11 kamera ile görüntü kaydı yapılırken, bu bölgelerden 959 nokta ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezinden canlı olarak izleniyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü MOBESE Merkezi verilerinden derlenen bilgiye göre, Mobil Elektronik Sistem Entegrasyonu (MOBESE), halkın yoğun olarak bulunduğu meydanlara, büyük caddelere, kavşaklara, önemli bölgelere konulan kameralardan alınan görüntülerin merkeze sürekli olarak aktarılması ve bu görüntülerin kaydedilmesinden oluşuyor.

Kent genelinde MOBESE sistemi ile 1179 noktada 4 bin 11 kamera ile görüntü kaydı yapılıyor. Bu bölgelerden 959 nokta ise İstanbul Emniyet Müdürlüğü Komuta Kontrol Merkezinden canlı olarak izleniyor. Ayrıca Nevruz ve 1 Mayıs gibi önemli miting ve etkinliklerin yapıldığı günlerde, ek olarak yerleştirilen kameralarla çalışmalar destekleniyor.

İstanbul'da meydana gelen her türlü asayiş olayı, trafik kazası ve doğal olaylara ilişkin en kısa sürede haber alınmasında, gelişmelerin canlı olarak izlenmesinde, olayın büyüklüğüne göre polis ekiplerinin gönderilmesinde ve yönlendirilmesinde MOBESE önemli rol oynuyor. Sistemin suça meyilli kişiler üzerinde caydırıcı özelliği de bulunuyor.

MOBESE kayıtlarından bütün bilgilerin toplandığı ve buna göre sahadaki polis ekiplerinin yönlendirildiği Komuta Kontrol Merkezinde ''155'' numaralı ''Polis İmdat'' görevlileri, kamera takip görevlileri ve polis telsizi görevlileri çalışıyor.

Komuta Kontrol Merkezi, bilginin toplanması, analizi ve buna göre en doğru müdahalenin yapılması işlemlerini 7 gün 24 saat aralıksız yapıyor. Buradaki büyük ekranlarda bulunan şehrin uydu fotoğrafları veya dijital haritalar üzerinden güvenlik güçlerinin hareket ve çalışmaları aralıksız takip ediliyor.

MOBESE sistemine 10 milyon dolarlık yatırım

Sokağa yansıyan terör saldırıları, cinayet, narkotik, kapkaç, hırsızlık, dolandırıcılık gibi her çeşit olayda, önleyici hizmetler amacıyla kurulan MOBESE sisteminin 10 milyon dolarlık yeni bir yatırımla güçlendirileceği bildirildi.

Yeni projenin içinde yer alan Plaka Algılama Sistemi ile il genelinde yerleştirilecek kameralarla, suça karışan araçların ve plakalarının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Bu sistem ile trafikte seyir halinde bulunan araçların çalıntı olup olmadığı anlaşılabilecek, araç hırsızlığının büyük oranda çözümlenmesi sağlanacak.

MOBESE'nin bulunduğu bölgede meydana gelen her olaya ilişkin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğüne, Asayiş Şube Müdürlüğüne, ilçe emniyet müdürlüklerine ve konuyla ilgili mahkemeye MOBESE kaydı gönderiliyor.

MOBESE, şüphelilerin eşkalinin belirlenmesi ve olayın nasıl yaşandığına ilişkin önemli bir hizmet sunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir